Χαρτί για προεκλογικές εξαγγελίες έγινε τώρα το ελληνικό ζήτημα καθώς ο Μαρκ Ρουτε που δίνει τη μάχη του για να επανεκλεγεί την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα του την Ολλανδία Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει και άλλη βοήθεια από την Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ, ο αρχηγός του VVD τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποστηριχθεί δύο φορές και έλαβε δάνεια 240δις € και αυτό είναι «αρκετό», τόνισε.

«Οι έλληνες βρίσκονται σε καλύτερη θέση εξαιτίας αυτού, αλλά λέω.. αρκετά», είπε ο Rutte.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία έχει δείξει μεγάλη δυσαρέσκεια για την Ευρώπη, και συγκεκριμένα λόγω του υψηλού κόστους διάσωσης των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.

Οι ολλανδοί ψηφοφόροι είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τα μέτρα στο εσωτερικό, όπου οι κοινωνικές παροχές μειώνονται στο πλαίσιο του περιορισμού των δημοσιονομικών δαπανών.

«Θέλω να μείνει η Ελλάδα μαζί μας, αλλά τα αναχώματα γύρω από την Ελλάδα είναι αρκετά ψηλά. Η εγκατάλειψη του ευρώ ίσως είναι αναπόφευκτη. Πρόκειται για μια απόφαση της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, δέχθηκε επίθεση από τους ηγέτες των άλλων κομμάτων.

Ο αρχηγός του εργατικού κόμματος Diederik Samsom, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε παρόμοιες απειλές στο παρελθόν. Ακόμη και τότε, ο Rutte είχε ήδη αποφασίσει να στείλει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

«Τι να πιστέψει ο κόσμος», διερωτήθηκε ο Samson.

Ο αρχηγός του σοσιαλφιλελεύθερου κόμματος D66, Alexander Pechtold, ρώτησε τον Rutte: «Δε θα κάνεις ό, τι είναι δυνατό να σώσεις την ολλανδική οικονομία; Τι πρέπει να σκεφθεί η βιομηχανία για αυτό; Τι φοβάσαι;».

Ο Rutte απάντησε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να κάνουν το καλύτερο και εάν δεν το κάνουν, τότε δε θα μπορούν να βασιστούν σε στήριξη.

«Είμαι εναντίον ενός τρίτου πακέτου διάσωσης», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Olli Rehn, Simon O’Connor, αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη τις δηλώσεις Rutte.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ολλανδία λένε ότι τα σχόλια Rutte για την Ελλάδα, προκλήθηκαν από την άνοδο της στήριξης του Εργατικού και του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ωστόσο, δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι ο Rutte και το κόμμα του VVD θα κερδίσουν 34 έδρες, ενώ το εργατικό κόμμα και το σοσιαλιστικό αναμένεται να κερδίσουν μαζί 27 έδρες.

Πηγή: euractiv.gr