Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Μάριο Ντραγκι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο αγοράς απεριόριστης αξίας κρατικών ομολόγων μικρής διάρκειας, μέχρι και 3 έτη, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνονται αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενες χώρες θα έχουν ζητήσει διάσωση από την Ευρωζώνη και θα έχουν υπογράψει μνημόνιο.Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αντιτίθεται στα σχέδια της Ευρωτράπεζας για την αγορά χρέους χωρών της ευρωζώνης με υψηλό κόστος δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι δεν παραβιάζονται οι κανόνες στην περίπτωση που οι ΕΚΤ αγοράσει βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα.«Αγορά ομολόγων διαρκείας έως τρία έτη δεν αποτελεί χρηματοδότηση των κρατών», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει ότι δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ αλληλεγγύης μόνο σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στην πράξη, ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει μια χώρα όπως η Ισπανία να πέσει στα χέρια των κερδοσκόπων», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Πηγή: skai.gr