Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, ζήτησε με επιστολή του ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ELIH_MED, το οποίο κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα, εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και τη μεταφορά των υποχρεώσεών του στον ΟΑΕΔ.

Το ELIH-MED (Energy Efficiency in Low-income Housing in the Mediterranean – Ενεργειακή Αποδοτικότητα στις Μεσογειακές Κοινωνικές Κατοικίες) εστιάζεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κοινωνικών κατοικιών και κατοικιών πολιτών χαμηλού εισοδήματος. Ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα είναι 1.974.320€ και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 115 κατοικιών του ΟΕΚ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Καβάλα και Κομοτηνή) καθώς και την εγκατάσταση 30 έξυπνων μετρητών (smart metering). Το έργο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 35-40% σε κάθε κατοικία. Η διαδικασία επιλογής των προς ένταξη κατοικιών στο πρόγραμμα, έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, τον Φεβρουάριο του 2012, όλες οι υποχρεώσεις του οργανισμού μεταβιβάστηκαν στον ΟΑΕΔ που όμως δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για συνέχιση του προγράμματος. Ο συντονιστής του έργου πανευρωπαϊκά, κ. Claude Tourret, με επίσημη επιστολή του προς τον ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει απάντηση ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο (Institut De La Meditteranée) θα αναγκαστεί να ακυρώσει την ελληνική συμμετοχή.

Κι όμως, η εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός αυτοδιοικούμενου ΟΕΚ στο χώρο της κοινωνικής κατοικίας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία στη χώρα μας αλλά και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Όπως τονίζει ο Ν. Χρυσόγελος στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση:

“Ενδεχόμενη ματαίωση του έργου όχι μόνο θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων σε μια στιγμή που ακόμα κι ένα ευρώ είναι σημαντικό, όχι μόνο θα κοστίσει στα νοικοκυριά της περιοχής, αλλά θα ζημιώσει και την προοπτική της χώρας για ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων σε καινοτόμους τομείς.

Σήμερα, χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας – όπως είναι γνωστό η χώρα μας δαπανά σημαντικούς πόρους για εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θέρμανση και δροσισμό των κτιρίων – δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν μέσω της προώθησης αποτελεσματικών πολιτικών και πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Προγράμματα όπως το ELIH-MED, αποτελούν ευκαιρίες για τη χώρα. Πολύ περισσότερο που κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, σημαντικοί πόροι από τα ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής θα κατευθυνθούν προς προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και σε κατοικίες και γι’ αυτό απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία της χώρας και των φορέων”.

Πηγή: energypress.gr