Στη νορβηγική εταιρία Petroleum Geo – Services (PGS) ανατίθενται οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο όσα δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η PGS είναι μία από τις τέσσερις εταιρίες, από τις συνολικά 8 που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, που είχαν προκριθεί στην τελική φάση, τα ονόματα των οποίων πρώτο είχε αποκαλύψει το energypress.gr.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λιβιεράτος, η συλλογή των στοιχείων από τη σεισμική δραστηριότητα στις δυο περιοχές θα έχει ολοκληρωθεί από την PGS έως το τέλος του έτους.

Ο υπουργός κατά την ενημέρωση της επιτροπής εκτίμησε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές από τις έρευνες ενώ δεν ανέφερε την αξία της σύμβασης.

Τα επόμενα βήματα

Με βάση τις εκτιμήσεις, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:

Μετά την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα θα πάνε σε κατάλληλο κέντρο επεξεργασίας για να γίνει η ερμηνεία των δεδομένων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί Ιούνιο με Ιούλιο του 2013.

Θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει δεσμευθεί πριν την πραγματοποίηση των σεισμικών για τη διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση οικοπέδων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2013.

Συνεπώς το τέταρτο βήμα είναι η ανάδειξη αναδόχου ή αναδόχων που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση γεωτρητικών ερευνών το 2014.

Πηγή: energypress.gr