Έκκληση στον Barroso να συνεχίσει ως πρόεδρος της Κομισιόν για τρίτη συνεχόμενη θητεία, έκανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Viviane Reding.

Σε συνέντευξή της στη Le Monde, η επίτροπος Reding αποκάλεσε τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρουμανία ως «πραξικόπημα» ενώ τόνισε παράλληλα ότι δεν θα της φανεί έκπληξη εάν οι χώρες της ΕΕ απορρίψουν την ένταξη της χώρας στον χώρο Schengen.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της EurActiv Ρουμανίας, ο Ponta απάντησε ότι τα σχόλια της Reding «λίγο τον ενδιαφέρουν», καθώς η ίδια «βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο» έχοντας ως στόχο την προεδρία της Κομισιόν.

Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που η Reding αναφέρεται ως πιθανή διάδοχος του Barroso και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος στην Ευρωβουλή.

Ερωτηθείσα από την EurActiv να σχολιάσει τις δηλώσεις Ponta, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Pia Ahrenkilde Hansen τόνισε ότι «δεν είδε» τις δηλώσεις του ρουμάνου πρωθυπουργού, ωστόσο επεσήμανε ότι η Reding «είναι απασχολημένη με την δουλειά της ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν».

Η Reding μίλησε για το πολιτικό της μέλλον σε συνέντευξή της στην EurActiv Ιταλίας, που δημοσιεύει σήμερα η EurActiv.com. Στην ερώτηση εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να κυνηγήσει την προεδρία της Κομισιόν, απάντησε: «Για εμένα, το να είμαι απλά επίτροπος δικαιοσύνης είναι το απόλυτο όνειρο στην ΕΕ: σήμερα είμαι επιφορτισμένη με το να κάνω την Ευρώπη μία ήπειρο δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και να την φέρω πιο κοντά στους πολίτες».

Συνέχισε μιλώντας για τον Barroso: «Εξάλλου, με τον José Manuel Barroso, έχουμε έναν πολύ καλό και δραστήριο πρόεδρο, που θαυμάζω για τη δύναμή του, το νομικό μυαλό του, την υπομονή του και τη σοφία του στη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Παρεμπιπτόντως είναι κάποια χρόνια νεότερος από εμένα [είναι 56 και η Reding 61]. Επομένως, η προσωπική μου ευχή είναι να παραμείνει ο Barroso για τρίτη θητεία.

Κανένα νομικό εμπόδιο

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν εμποδίζουν τον πρόεδρο της Κομισιόν να έχει τρίτη συνεχόμενη θητεία, ωστόσο θα αποτελέσει πρωτοφανές γεγονός.

Η Reding επεσήμανε επίσης ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει κατά τη γνώμη της να εκλέγεται απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Η ιδέα ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν κάθε πολιτική οικογένειας θα πρέπει να είναι γνωστός πριν τις επόμενες ευρωεκλογές το 2014 κερδίζει έδαφος. Υποτίθεται ότι η πολιτική παράταξη που κερδίζει τις ευρωεκλογές, κερδίζει επίσης την προεδρία της Κομισιόν και ο υποψήφιος που προτείνει.

Ωστόσο η επιλογή Barroso από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται δύσκολη υπόθεση.

Έχοντας το πιο σημαντικό πόστο στην Ένωση εδώ και χρόνια, ο Barroso δέχεται πυρά από πολλές πλευρές.

Ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt, τον κατηγορεί ότι δεν έκανε επαρκή χρήση του δικαιώματος λήψης πρωτοβουλίας της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, θεωρεί ότι «πηγαίνει όπου πάει ο άνεμος». Ισχυρίζονται ότι κλέβει ιδέες από άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά επί της ουσίας τις καταστρέφει.

Ωστόσο –βλέποντας τη θετική πλευρά- ο Barroso έχει συνδράμει σε πολλές διαμάχες ενώ στο πόστο δεν έχει πέσει σε σοβαρά λάθη.

Επίσης, όταν νιώθει ασφαλής, φαίνεται να κάνει προσπάθειες «να παίξει με το κοινό» σε πολλές περιπτώσεις-όπως όταν κατηγόρησε τους βρετανούς συντηρητικούς για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ή όταν κατηγόρησε τη νέα ρουμανική κυβέρνηση ότι «έπληξε» την αξιοπιστία της ΕΕ. Αν και τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμα επιλέξει τους υποψηφίους τους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk φαίνεται να είναι ευνοούμενος του ΕΛΚ ενώ ο σημερινός πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Martin Schulz, αυτός των Σοσιαλιστών.

Πηγή: euractiv.gr