Η τέταρτη περιφέρεια της Ισπανίας που ζήτησε κρατικό δάνειο ύψους 1δις € έγινε η Ανδαλουσία, εντείνοντας τις πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση.

Η πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ισπανίας, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας, τόνισε χθες (3 Σεπτεμβρίου) ότι εξετάζει επίσημο αίτημα για βοήθεια από τα κρατικά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας.

Βαλένθια, Καταλονία και Μούρθια έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια από την πιστωτική γραμμή των 18 δις €, που θεσπίστηκε τον Ιούλιο για να βοηθήσει τις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις πληρωμές αυτό τον χρόνο.

Η Ανδαλουσία τόνισε ότι η προκαταβολή θα παρακρατηθεί από τις κανονικές χρηματοδοτήσεις που κάνει η κεντρική κυβέρνηση στις περιφέρειες.

Αξιωματούχοι από τη νοτιοανατολική Καταλονία, που παράγει το 1/5 της ισπανικής οικονομίας, είπαν τη Δευτέρα ότι ίσως χρειαστούν έκτακτη χρηματοδότηση αυτό το μήνα σε περίπτωση που η γραμμή ρευστότητας δεν οργανωθεί και λειτουργήσει σύντομα.

Οι 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, που μαζί με τους δήμους ελέγχουν το 50% των δημόσιων δαπανών, σχεδόν όλες ξεπέρασαν τους στόχους ελλείμματος πέρυσι και οικονομολόγοι λένε ότι και φέτος δεν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τις δημοσιονομικές περικοπές.

Το ζήτημα των περιφερειών ανησυχεί τους επενδυτές καθώς η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης ύστερα από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ύψους 100δις €.

Οι περιφέρειες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρήματα στις αγορές ομολόγων, με πολλές μάλιστα να βλέπουν την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται στο καθεστώς «junk».

Πηγή: euractiv.gr