Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και ΕΕ θα εξαρτηθεί από το εάν και πότε το Βελιγράδι θα εκπληρώσει τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο επίτροπος διεύρυνσης Štefan Füle.

Οι δηλώσεις Füle ήταν απάντηση στο ερώτημα εάν ο Σλοβένος εισηγητής της ΕΕ για τη Σερβία Jelko Kacin (Φιλελεύθερος), είχε δίκιο στην τοποθέτησή του ότι η Σερβία δε θα έχει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν τα μέσα του επόμενου έτους.

Ο επίτροπος μίλησε μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Suzana Grubješić, την υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Σερβίας.

Στις 27 Αυγούστου ο Kacin τόνισε ότι η Σερβία δε θα λάβει ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους, υπογραμμίζοντας ότι πριν την έναρξη των συνομιλιών, η Σερβία θα πρέπει να δείξει αποτελέσματα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και στην βελτίωση του κράτους δικαίου.

Η Grubješić δεσμεύθηκε ότι η Σερβία θα κάνει τα πάντα ώστε να αποκτήσει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, ενώ τόνισε παράλληλα τη δέσμευση της Κομισιόν για βοήθεια στη Σερβία με τη μορφή «συμβουλών και στήριξης μέσω στενής συνεργασίας».

Εκκρεμεί το ζήτημα του Κοσσόβου

Η σημαντική προϋπόθεση για να πάρει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων η Σερβία, τόνισε ο Jelko Kacin, είναι η απτή και σταθερή βελτίωση των σχέσεων με το Κόσσοβο καθώς και η εφαρμογή των συμφωνιών με την Πρίστινα «κατά γράμμα» κάτι που θα «μας βοηθήσει να προχωρήσουμε». Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου το Φεβρουάριο επίσης τόνισαν ότι η Σερβία θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στο έδαφός της.

Ο Füle πρόσθεσε ότι μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Βρετανίδα Catherine Ashton, θα συναντηθούν με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ivica Dačić στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν πιθανούς τρόπους επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου.

Προειδοποίησε επίσης τη Σερβία να μην αναμένει καμία πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ εάν πρώτα δεν ανακαλέσει ένα νόμο που πέρασε πρόσφατα, ο οποίος περιορίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

«Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα ήταν η τροποποίηση του νόμου για την κεντρική τράπεζα, που περιορίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και επομένως έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο επίτροπος.

Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ τόνισε ότι δε θα διαπραγματευθεί νέα δανειακή σύμβαση με τη Σερβία, λόγω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας.

Ιστορικό

Με τη διαμεσολάβηση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ της Catherine Ashton, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, με στόχο την ομαλοποίηση της καθημερινότητας των λαών και των δύο χωρών. Μια πρώτη μικρή αλλά συμβολική συμφωνία,επετεύχθη στις 2 Ιουλίου.

Από τότε ωστόσο, δεν έχει υπάρξει πρόοδος, ενώ οι εντάσεις στα σύνορα Σερβίας-Βορείου Κοσσόβου επιδεινώθηκαν. Τον περασμένο Ιούλιο η Πρίστινα εξέδωσε μονομερώς απαγόρευση των σερβικών εξαγωγών, εμποδίζοντας επίσης τη διάσχιση των συνόρων από ταξιδιώτες.

Σέρβοι αξιωματούχοι επιτέθηκαν κατά αυτού, αποκαλώντας το ως ακόμη μια παραβίαση τηςΣυμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης,όπου Σερβία και Κόσσοβο έχουν υπογράψει. Η ΕΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το εμπάργκο του Κοσσόβου, τονίζοντας ότι η μονομέρεια δράσεων δεν θα λύσει τα προβλήματα.

Στις 27 Ιουλίου κουκουλοφόροι Κοσσοβάροι επιτέθηκαν και έκαψαν συνοριακό σταθμό στα σύνορα Σερβίας Κοσσόβου και εξαπέλυσαν πυρά κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων KFORτου ΝΑΤΟ.

Μετά τις διαδοχικές επιθέσεις από τις αρχές της Πρίστινα και δυνάμεων του Κοσσόβου, η Σερβία έχασε τον έλεγχο δύο συνοριακών σταθμώνJarinje και Brnjak. Σήμερα οι δύο σταθμοί ελέγχονται από την ευρωπαϊκή αποστολή επιβολής του νόμου EULEX, την KFOR και ένα τελωνειακό από το Κόσσοβο.

Πηγή: euractiv.gr