Η Γερμανία δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο λόγω της διαμάχης για τις κινεζικές εξαγωγές ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος στην επίσκεψή της στην Κίνα. Αργότερα ωστόσο, άλλαξε τόνο επισημαίνοντας ότι η Κίνα πρέπει να λάβει δράση στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του θεμιτού ανταγωνισμού στον τομέα.

Η Κίνα παράγει πάνω από το 90% της παγκόσμιας παροχής σπάνιων γαιών- χρήσιμες πρώτες ύλες για την άμυνα, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατά την επίσκεψή της στη γενέτειρα πόλη του Wen, Tianjin, έξω από το Πεκίνο, η Merkel κατέστησε σαφές ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις εάν θέλει να αποτρέψει πιθανή δράση της ΕΕ αναφορικά με τα ηλιακά πάνελ.

Η Κομισιόν έχει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή (7 Αυγούστου) να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει έρευνα για την καταγγελία που υποβλήθηκε από ευρωπαϊκές εταιρείες ηλιακής ενέργειας.

Η Merkel είπε νωρίτερα σε δημοσιογράφους και μετά τη συνάντησή της με τον Wen, ότι είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος, γεγονός που ικανοποίησε τον Κινέζο πρωθυπουργό αλλά προκάλεσε ανησυχίες στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ωστόσο την Παρασκευή, φάνηκε να παίρνει πίσω τον συμφιλιωτικό της τόνο, λέγοντας ότι οι κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι επιδοτήσεις, όπως τα χαμηλότοκα δάνεια, στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα», τόνισε. «Αυτό που ισχυρίζομαι είναι όλοι να είναι διαφανείς, να αποκαλύψουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι σχετικά με το πώς παράγουν».

Τον περασμένο μήνα μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών ηλιακής ενέργειας, με πρωτοβουλία της γερμανικής SolarWorld, υπέβαλαν στην Κομισιόν καταγγελία αντιντάμπινγκ κατά των κινέζων ανταγωνιστών τους.

Οι κινεζικές εταιρίες από την άλλη κάλεσαν την κυβέρνησή τους να λάβει αντίποινα σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να ενεργήσουν αναφορικά με την καταγγελία. Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ τον Μάιο, μετά από παρόμοια από την SolarWorld.

Τα τελευταία χρόνια, οι δυτικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας κατηγορούν τους κινέζους ανταγωνιστές τους ότι λαμβάνουν πλούσια πιστωτικά όρια προκειμένου να προσφέρουν φθηνές μονάδες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα προστατεύουν την δική τους αγορά.

Σχεδόν το 60% των εξαγωγών ηλιακών πάνελ της Κίνας, αξίας 28.5δις €, πήγε στην ΕΕ πέρυσι.

Η Κίνα υπερασπίζεται την πολιτική σπάνιων γαιών

Στο ζήτημα των σπάνιων γαιών, ο Wen είπε ότι το Πεκίνο δε έχει πρόθεση να μειώσει τις εξαγωγές και ότι επιθυμεί επίλυση του ζητήματος μέσω συνεργασίας και όχι με την υποβολή καταγγελιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει τονίσει ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ αναφορικά με τα όρια των εξαγωγών στις σπάνιες γαίες που επέβαλε η Κίνα.

Η Κίνα από την άλλη ισχυρίζεται ότι ο περιορισμός των εξαγωγών είναι αναγκαίος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιστορικό

Η Ευρώπη είναι ακόμα η σημαντικότερη αγορά για προϊόντα ηλιακής ενέργειας, αναλογώντας στο 74% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων το 2011, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανική ένωση φωτοβολταϊκών (EPIA).

Το 2011, το 57% όλων των ηλιακών κυττάρων παρήχθησαν στην Κίνα, με δεύτερη την Ταϊβάν μόλις 11%, έδειξαν τα στοιχεία από τη δημοσίευση της Photon.

Κοντά στο 7%, η Γερμανία – η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο σε συνολικές εγκαταστάσεις – ήρθε τρίτη.

Πηγή: euractiv.gr