Σε πρόσφατο δημοσίευμα σε εφημερίδα διάβασα με κεφαλαία κιόλας γράμματα, ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε άμεσες αυστηρές ρυθμίσεις για την ανασφάλιστη εργασία. Για την ακρίβεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να επιδοθεί σε εξοντωτικές χρηματικές ποινές και πρόστιμα για την πρώτη φορά που θα συλληφθεί επιχείρηση ή επαγγελματίας να απασχολεί ανασφάλιστο στην εργασία του». Δεν ξέρω εσείς τι σκέφτεστε και τι λέτε πάντως για ακόμα μια φορά εγώ λέω ότι η κυβέρνηση ονειροβατεί.

Το θέμα συζήτησης έχει σαφώς δυο πλευρές και ανάλογα την κάθε πλευρά υπάρχει και το ανάλογο δίκιο, πριν μπω όμως στη διαδικασία να αναλύσω την κάθε πλευρά θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Ελλάδα κάτι που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, είναι να έχουμε την πρωτιά στην ανασφάλιστη εργασία και το λέω αυτό για να μην ξεχνιόμαστε και ονειροβατούμε και εμείς.

Είναι αστείο αν το σκεφτεί κανείς, αλλά από εκεί που φτάσαμε στο σημείο να νιώθουμε ευχαριστημένοι έστω με τα 400 ευρώ μισθό, αν βρούμε δουλειά η οποία είναι πλέον σε δειγματισμό… έρχεται τώρα ο υπουργός εργασίας να μας ανακοινώσει ότι και αυτές οι 3 άντε 4 θέσεις εργασίας που ανοίγουν σε κάθε νομό με το σταγονόμετρο, έτσι για να μην παίρνουμε πολύ αέρα και αισιοδοξούμε τρελά, δεν θα ανοίγουν πια, γιατί θα έρθει λέει να μας σώσει από το κακό της ανασφάλιστης εργασίας που μας έχει βρει. Δεν κοιτάνε που κάνανε το κράτος ένα κουβάρι δίχως αρχή και τέλος, μας το παίζουν και σωτήρες.

Εντάξει δεν λέω να παταχθεί και η ανασφάλιστη εργασία αλλά όχι να κλείσουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που με τα χίλια ζόρια επιβιώνουν, γιατί μεταξύ μας αυτές που απασχολούν προσωπικό ανασφάλιστο είναι οι μικρές κατά κύριο λόγο και όχι οι πολυεθνικές, έτσι δεν είναι;

Δώσε καλή μου κυβέρνηση κίνητρα και πάρε αναπτυξιακά μέτρα και νομίζω ότι και η ανασφάλιστη εργασία θα μειωθεί, δεν θα εξαλειφθεί μην εθελοτυφλούμε, και η φοροδιαφυγή θα πάρει άλλη τροπή! Α και τώρα που είπα φοροδιαφυγή, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν το χάλι της φοροδιαφυγής όχι οι μεγάλες;;;; Διότι άρχισα να μπερδεύομαι τελευταία…

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω την φράση του υπουργού εργασίας σχετικά με την ανασφάλιστη εργασία, γιατί μου άρεσε το θαρροθράσος που είχε όταν την έλεγε..«Θα ξεκινήσω από το νομό μου, τις Κυκλάδες. Θα κλείσω επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους». Και έρχομαι εγώ και διερωτώμαι πάλι «έδωσε κίνητρα στους επιχειρηματίες το κράτος για να μπορέσουν να ασφαλίσουν τους εργαζόμενους και δεν το έκαναν;» Ναι, δεν λέω υπάρχουν και «οι κακοί επαγγελματίες» που και να τους έδινε δεν θα το έκαναν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Η παροιμία λέει “βόηθα με να σε βοηθώ να ανεβούμε το βουνό” αλλά στην Ελλάδα το βλέπω αδύνατο και όσον αφορά την κυβέρνηση σχετικά με τα μεγαλεπίβολα σχέδια που καταστρώνουν και θεωρούν ότι θα πετύχουν… «η κούνια που τους κούναγε ήτανε χαλασμένη».