Κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, για προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, ως συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο σημερινός πρωθυπουργός στη Μόσχα την άνοιξη.

Οι εκτιμήσεις αυτές, αξιόπιστων παραγόντων, βασίζονται στην πληροφορία ότι οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τον κ. Πούτιν είχαν δημιουργήσει τη βάση για την επιδίωξη στενότερης συνεργασίας στην περίπτωση που ο πρώτος αναλάμβανε την κυβέρνηση, όπως και έγινε. Η «υποσχετική» για αναθέρμανση των Ελληνορωσικών σχέσεων που είχαν διακριτικά «παγώσει» επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα με τρία ενεργειακά στην πρώτη γραμμή:

· Το project του αγωγού φυσικού αερίου South stream του οποίου οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά παγώσει το νότιο σκέλος.

· Την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της χώρας μας με φυσικό αέριο που λήγει το 2016.

· Και τέλος την πιθανή συμμετοχή των Ρωσικών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών.

Όσον αφορά το νότιο σκέλος του south stream, (προβλέπει τη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας για τη μεταφορά αερίου που θα φθάνει από τη Ρωσία στη Βουλγαρία με υποβρύχια σύνδεση από τη Μαύρη Θάλασσα) η ρωσική πλευρά το βλέπει σε απόλυτη συνάρτηση με τις ευρύτερες σχέσεις της με τη χώρα μας, καθώς στην πραγματικότητα το project δεν αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Στην περίπτωση που υπάρχει αναθέρμανση σε ευρύτερο επίπεδο, διευρύνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθεί το έργο.

Όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της χώρας μας, οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων κρατούν χρόνια. Οι Ρώσοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να «κλείσουν» νέο μακροχρόνιο συμβόλαιο χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα ή χωρίς να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές. Κυρίως όμως, συναρτούν την υπογραφή συμβολαίου από την πορεία που θα έχει η εγχώρια αγορά αερίου και συνεπώς από την τύχη της ΔΕΠΑ. Αυτό είναι το τρίτο ανοιχτό θέμα: Η ΔΕΠΑ οδεύει προς αποκρατικοποίηση και η ρωσική Gazprom έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον (όπως άλλωστε και για τα ΕΛΠΕ). Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πάρουν τη ΔΕΠΑ οι Ρώσοι, είναι πιθανόν να μην υπογράψουν καινούργια σύμβαση, αλλά να διοχετεύουν αέριο στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής τους (από κοινού με τον Όμιλο Κοπελούζου) Προμηθέας Γκάζ.

Σύμφωνα με αξιόπιστους παρατηρητές, η επαναφορά των ΕλληνοΡωσικών σχέσεων στα επίπεδα που βρισκόντουσαν επί Κώστα Καραμανλή θα αποτελούσε καταλυτικό παράγοντα για την πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα. Παρόλα αυτά, τα πράγματα πλέον είναι πιο περίπλοκα και ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη και το τι επιθυμούν οι σύμμαχοι και δανειστές μας.

Πηγή: energypress.gr