Ο γάλλος υπουργός οικονομικών Pierre Moscovisci, επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες. Έκανε λόγο για αλληλεγγύη στην Ευρώπη και για το γεγονός ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι τους Έλληνες».

Μόλις ένα δεκαήμερο πριν επισκεφθεί την Αθήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο μίας αποχώρησης ενός κράτους από την ευρωζώνη, η οποία θα την απειλούσε με μετάδοση της κρίσης. «Δεν πρέπει να υποτιμούμε το αξιοσημείωτο σοκ που θα έφερνε μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» είπε.

Πάντως ο γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande επιθυμεί να δοθεί μία οριστική απάντηση στο «ελληνικό ζήτημα» στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, όπως είπε ο Moscovisci. «Αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου. Έπειτα, υπάρχουν και βελτιώσεις στην οικονομική διακυβέρνηση που μπορούν να γίνουν χωρίς την αλλαγή των Συνθηκών. Πρόκειται για την περίπτωση της τραπεζικής εποπτείας, αλλά και της φορολογικής και κοινωνικής εναρμόνισης».

Ο Moscovisci εξέφρασε επίσης, την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προχωρήσει περισσότερο με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με όρο ότι κάθε βήμα προς την ολοκλήρωση γίνεται μέσα στη διάσταση της αλληλεγγύης.

Σχετικά με τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, υποστήριξε ότι έχουν γίνει βήματα προς μία θετική εξέλιξη, ειδικά ύστερα από την τελευταία συνάντηση Hollande-Merckel.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, απ’ όπου δε σκοπεύει να στείλει μήνυμα χαλάρωσης της προσπάθειας. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1998 που γάλλος υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα.

Πηγή: euractiv.gr