Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να επισημοποιήσει την απόφασή του να μην διεξαχθεί το Συνέδριο του κόμματος στο Βουκουρέστι, λόγω ανησυχιών για τα «δημοκρατικά διαπιστευτήρια» του ρουμάνου πρωθυπουργού Victor Ponta, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το Συνέδριο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί 28-29 Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι, ωστόσο υπάρχει η αίσθηση ότι θα διεξαχθεί τελικά στις Βρυξέλλες, τόνισαν πηγές του σοσιαλιστικού κόμματος στην EurActiv.

Οι ίδιες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους τόνισαν ότι «λίγοι ηγέτες» κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε όλη την Ευρώπη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο κογκρέσο του Βουκουρεστίου, ενώ πολλοί διστάζουν να «φιλοξενηθούν» από τον Ponta.

Όταν λήφθηκε η απόφαση να γίνει η συνάντηση στο Βουκουρέστι πέρυσι, ο Ponta ήταν στην αντιπολίτευση. Με τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία να είναι το φθινόπωρο, το κογκρέσο είχε ως στόχο να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα του Ponta.

Στο μεταξύ όμως, ο Ponta ήρθε στην εξουσία, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Mihai Răzvan Ungureanu, δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 27 Απριλίου.

Από τότε η Ρουμανία ταλανίζεται από τη διαμάχη μεταξύ του κεντροδεξιού προέδρου Traian Băsescu και τις απόπειρες της κυβερνητικής συμμαχίας του Ponta να επιβάλουν τον έλεγχο στη δικαιοσύνη, το Συνταγματικό Δικαστήριο και τα μέσα ενημέρωσης.

Η κριτική της ΕΕ

«Τα γεγονότα στη Ρουμανία έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μας», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso στις 18 Ιουλίου.

«Οι προκλητικές δικαστικές αποφάσεις, η υπονόμευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η ανατροπή των καθιερωμένων διαδικασιών και η άρση των βασικών ελέγχων και διαδικασιών έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της κυβέρνησης να σέβεται το κράτος δικαίου», τόνισε ο Barroso.

Στο μεταξύ ο Ponta έκανε μια σημαντική πολιτική παραχώρηση όταν ζήτησε από τους ευρωβουλευτές του να μην μπλοκάρουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, περί επιστροφής του προέδρου στα καθήκοντά του.

Ο Băsescu έχει επιστρέψει πλέον στα προεδρικά του καθήκοντα, ωστόσο η συγκατοίκηση φαίνεται δύσκολη. Δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για τις εκλογές, ωστόσο υπάρχουν φήμες ότι θα διεξαχθούν στις 2 Δεκεμβρίου.

Δίλημμα για τους σοσιαλιστές

Πηγές του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος είπαν ότι ενώ οι ηγέτες κεντροαριστερών κομμάτων δε θέλουν να επικριθούν στο εσωτερικό για το ότι φιλοξενήθηκαν από τον αμφιλεγόμενο ηγέτη Ponta, ανησυχούν επίσης για το ότι ο Ponta δεν πρέπει να αποδυναμωθεί ενόψει των εκλογών.

Θα ήταν ισχυρό πλήγμα για τον Ponta, σε περίπτωση που το κογκρέσο δεν γίνει τελικά στο Βουκουρέστι.

Πηγή: euractiv.gr