Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις επιδίδονται οι κυβερνητικοί εταίροι προκειμένου να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, με σημαντικές διαφωνίες να συνεχίζουν να υφίστανται παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

 Κατά τη σύσκεψη που είχε έως αργά την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, για τα μέτρα έπεσε στο τραπέζι, η πλήρης κατάργηση του συνόλου των δώρων (Πάσχα, Χριστουγέννων, καλοκαίρι) για όλους τους συνταξιούχους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εντός της ημέρας αρχίζει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών.

Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο περικοπής των κύριων συντάξεων, με οροφή που θα ξεκινά από τις συντάξεις των 600 – 700 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση υπήρξαν διαφωνίες για το ΕΚΑΣ και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, καθώς και ενστάσεις στις περικοπές των αναπηρικών επιδομάτων.

Η πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς φέρεται να κατέθεσε πρόταση για κλιμακωτή περικοπή των δώρων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Φέρεται, επίσης, να ζήτησε μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες Υγείας, στην Άμυνα αλλά και στο μισθολόγιο των ιερέων.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί και δεν περιλαμβάνει μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ ενώ συζητείται το θέμα των ειδικών μισθολογίων .

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για καλό κλίμα συναίνεσης διευκρινίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα των περικοπών στην τρόικα. Σημειώνεται ότι η τρόικα θα αναχωρήσει 13 Σεπτεμβρίου για Κύπρο ώστε να γίνει ενημέρωση ενόψει του άτυπου Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου.

Απόκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας, σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε και κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στο μεταξύ, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα συναντήθηκε ο γγ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Μέργο με θέμα το συντονισμό και τη βελτίωση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων.

Το πακέτο αναμένεται να “κλείσει” σε νέα συνάντηση της τριανδρίας στις αρχές της επομένης εβδομάδας.

Πηγή: skai.gr