Ο γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και ένα σύστημα αμοιβαιότητας του χρέους, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία, εφόσον δεν συμφωνηθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική εποπτεία από τις Βρυξέλλες.

«Ο οδικός χάρτης για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που θα συζητήσουμε στο τέλος του έτους, είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Hollande τη Δευτέρα (27 Αυγούστου) σε ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο Πρέσβεων στο Παρίσι.

«Αυτή η εμβάθυνση θα πρέπει να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε εργαλεία αλληλεγγύης. Εν τέλει, πιστεύω ότι η δημοσιονομική ένωση θα πρέπει να εξελιχθεί σε σχέση με την αμοιβαιότητα του χρέους (αναφερόμενος στα ευρωομόλογα)», συνέχισε.

Ανήσυχη ότι θα καταλήξει η Γερμανία να πληρώσει το τίμημα (των ευρωομολόγων), η Angela Merkel τάσσεται κατά των ευρωομολόγων, σημειώνοντας την ανάγκη για προηγούμενη «βελτίωση των ελέγχων και λήψη δομικών μέτρων», προσθέτοντας ότι «η κοινή ευθύνη μπορεί να γίνει μόνο όταν τεθούν σε ισχύ επαρκείς έλεγχοι».

Ισχυρότερη ένωση

Ο Hollande έκανε έκκληση επίσης για την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων των ηγετών της ΕΕ στις 28 Ιουνίου, που υπογράμμισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη «δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση».

«Υπάρχει συμφωνία ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούν να παρεμβαίνουν για τη μείωση των επιτοκίων για δημόσια χρέη, όταν αυτά καθίστανται απαγορευτικά», επεσήμανε ο Hollande, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επαναγοράς χρέους, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελάφρυνση του Ισπανικού και Ιταλικού δανεισμού.

Πηγή: euractiv.gr