Οι νορβηγικές TGS, PGS, η επίσης νορβηγική με έδρα το Λονδίνο Spectrum και η ΙΟΝ που έχει ορμητήριο την πετρελαϊκή πρωτεύουσα των ΗΠΑ, το Χιούστον του Τέξας, είναι οι τέσσερις εταιρείες με τις οποίες το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα non exclusive seismic surveys.

Τα ονόματα των τεσσάρων εταιρειών έχουν διαβιβαστεί από την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι για όλες εξελίξεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Οι τέσσερις εταιρείες, είναι εκείνες που έχουν προκριθεί μεταξύ των οκτώ που κατέθεσαν προσφορές τον περασμένο Μάρτιο στον περίφημο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Μάλιστα η επιτροπή του διαγωνισμού ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πριν το μπαράζ των εκλογικών αναμετρήσεων, ωστόσο είχε κριθεί σκόπιμο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση αφού ενημερωθεί το κοινοβούλιο και δοθεί η σχετική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Οι σεισμικές έρευνες θεωρούνται ως μια από τις κρίσιμες και αναγκαίες προϋποθέσεις για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος οδηγήθηκε στην επιτυχία του περίφημου οικοπέδου 12, αξιοποιώντας τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών, που διενεργήθηκαν αμέσως πριν τον γύρο παραχωρήσεων που κατέληξε στην ανάθεση στην αμερικανική Noble Energy.

Στο ελληνικό διαγωνισμό του Μαρτίου είχαν προσέλθει με προσφορές συνολικά οκτώ εταιρείες και ειδικότερα οι:

1) TGS-NOPEC Geophysical Company asa

2) Dolphin Geophysical

3) ION Geophysical Corporation

4) SPEC Partners ltd

5) CGGVeritas

6) Petroleum Geo- Services (PGS)

7) Spectrum Geo Limited

8) Fugro Multiclient Services as

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός αφορούσε στη διενέργεια 3D και 4D σεισμικών ερευνών νέας τεχνολογίας, που απεικονίζουν με μεγάλη πιθανότητα την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στην περιοχή που ξεκινά από το Ιόνιο και καταλήγει νοτίως της Κρήτης. Με δεδομένες τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την περιοχή της Κρήτης, η οποία θεωρείται ότι γειτνιάζει και έχει συγγενείς γεωλογικές δομές με τις περιοχές όπου και ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα σε Ισραήλ και Κύπρο.

Πηγή: energypress.gr