Λιγότεροι τουρίστες, λιγότερες διανυκτερεύσεις, λιγότερα έσοδα.

Αυτή είναι η εικόνα της τουριστικής κίνησης φέτος, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν:

Η συρρίκνωση της σεζόν στις 45 με 50 μέρες ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς. Τα ξενοδοχεία «γέμισαν» μετά τις 15 Ιουλίου, ωστόσο πουθενά στην Ελλάδα δεν επιτεύχθηκαν πληρότητες 100%.

Ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο σε νησιά όπως η Τήνος και η Πάρος, οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 75%.

Το αισιόδοξο είναι ότι οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές κινούνται ανοδικά και όπως εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς, θα απορροφήσουν ένα τμήμα από την καθίζηση που υπέστη ο ελληνικός τουρισμός από τις αρχές Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Η απουσία των Ελλήνων, καθώς ο αριθμός εκείνων που έκαναν διακοπές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν επίσης μειωμένες, με τις απώλειες από τη γερμανική αγορά να φτάνουν το 25%.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες σε ποσοστό 10% έως 15%, όμως η πτώση των τιμών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αναφέρουμε ως παράδειγμα δωμάτια στην Τήνο που το 2010 και 2011 ενοικιάζονταν προς 80 ευρώ την ημέρα, φέτος προσφέρονταν αντί 30 ευρώ. Στα 35 ευρώ τα ενοικιαζόμενα στη Μήλο και στα 40 ευρώ στη Νάξο.

Πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική οι πληρότητες άγγιξαν το 85% με 90% μόνο τον Αύγουστο και η απουσία των Ελλήνων ήταν αισθητή καθώς το 90% των επισκεπτών ήταν αλλοδαποί και μόλις το 10% Έλληνες. Για τον Σεπτέμβριο αναμένονται αυξημένες πληρότητες, καθώς οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Σε Τήνο, Πάρο, Μήλο, Νάξο, νησιά που υποδέχονται σε μεγάλο βαθμό Έλληνες τουρίστες, η εικόνα ήταν απογοητευτική. Η σεζόν συρρικνώθηκε στο 40ήμερο, με δραματική πτώση στις τιμές των ενοικιαζομένων δωματίων. Ο Σεπτέμβριος «κινείται» μέχρι τις 15, ενώ η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων φτάνει και το 50%, με αρκετές μονάδες να μην έχουν λειτουργήσει φέτος.

Η Ρόδος και η Κως «γέμισαν» με αλλοδαπούς και η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη από τις αρχές Ιουλίου, ενώ και τον Σεπτέμβριο το πρόσημο είναι θετικό.

Η Κρήτη, που θεωρείται ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού είχε τα δικά της σκαμπανεβάσματα. Οι μεγάλες μονάδες ήταν γεμάτες -πληρότητες 95%-, ενώ τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ποτέ δεν πέτυχαν πληρότητες πάνω από 75%. Για παράδειγμα στα Χανιά υπήρχαν άδεια δωμάτια ακόμα και τον Αύγουστο.

Καλά πήγαν τα νησιά του Ιονίου: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος, είδαν τις πληρότητες τους να φτάνουν στο 85% με 90% τον Αύγουστο, ενώ και εδώ αισθητή ήταν η απουσία των Ελλήνων, με τις αφίξεις από την εσωτερική αγορά να είναι μειωμένες κατά 50%.

Οι προορισμοί της Πελοποννήσου, Πηλίου, Πρέβεζας- Πάργας, Εύβοιας, ήταν περισσότερο ευνοημένοι φέτος από αφίξεις Ελλήνων, ωστόσο οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 75% ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Πηγή : http://www.capital.gr/News.asp?id=1597595