Την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να εισπραχθούν οι εκκρεμούσες οφειλές των παλαιών πελατών τους, συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ, και να δοθεί έτσι ανάσα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, ζητούν οι εταιρείες Hellas Power και ΚΕΝΤΩΡ (πρώην Energa) με επιστολή τους προς τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο και Ασημάκη Παπαγεωργίου, τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή και τον Νομικό Σύμβουλο του πρωθυπουργού Ιωάννη Καρακώστα.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται προς τον ΛΑΓΗΕ και τη ΡΑΕ, οι δύο εταιρείες, οι οποίες με απόφαση του – τότε – ΔΕΣΜΗΕ, βρίσκονται εκτός αγοράς από την αρχή του χρόνου, αφού περιγράφουν τις αδικαιολόγητες, κατά τη δική τους άποψη, και αντίθετες με τον Κώδικα Διαχείρισης Συναλλαγών κινήσεις του ΔΕΣΜΗΕ, που οδήγησαν όπως χαρακτηριστικά λένε στην «καταστροφή τους, στην οικονομική τους εκμηδένιση και στην απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας» αναφέρουν: «Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει από το Διαχειριστή της αγοράς, με τη ρητή επιφύλαξη της μελλοντικής δικαστικής ή διαιτητικής εκκαθάρισης των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και χωρίς να αναγνωρίζουμε την οποιαδήποτε οφειλή εκκρεμούσης της εκκαθαρίσεως, να εφαρμόσει την σχετική διάταξη και να επιδιώξει την είσπραξη των οφειλών που θεωρεί ότι του οφείλουμε μέσω των πελατών μας». Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι υπάρχει σχετική επιστολή τους προς το Διαχειριστή από τις 26 Ιουνίου η οποία έχει παραμείνει αναπάντητη.

Πάνω από 56 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά το ύψος των οφειλών αυτών, στην επιστολή αναφέρεται: «Οι εταιρίες μας διατηρούν σήμερα, δυνάμει εκδοθέντων λογαριασμών, ανείσπρακτες τιμολογημένες απαιτήσεις έναντι πρώην πελατών τους που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, η μεν Energa διατηρεί ανείσπρακτες τιμολογημένες απαιτήσεις ποσού 32.661.215 ευρώ, η δε Hellas Power ποσού 24.406.139 ευρώ κατά προσέγγιση, αφού η ΔΕΗ δεν έχει προβεί ακόμη σε αποστολή των τελικών μετρήσεων κατανάλωσης των πελατών μας, έτσι ώστε να προβούμε στην έκδοση τελικού λογαριασμού, έχοντας καθυστερήσει προς τούτο άνω του εξαμήνου».

Χρωστούν ανενόχλητοι

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δύο εταιρείες, η δημιουργία των τεράστιων ληξιπρόθεσμων χρεών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στον Διαχειριστή του Συστήματος, ο οποίος «επέλεξε να μας θέσει εκτός αγοράς και να απαγορεύσει με δικαστικά μέτρα την κίνηση των λογαριασμών μας, επιτρέποντας έτσι εμμέσως στους πελάτες μας να μην εκπληρώνουν τις ήδη τιμολογηθείσες υποχρεώσεις τους». Δηλώνουν, δε, ότι προτίθενται να θέσουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τα στοιχεία των οφειλών των πρώην πελατών τους, προκειμένου να προχωρήσει η είσπραξή τους, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι οφειλέτες (μεγάλες επιχειρήσεις) που εξακολουθούν να οφείλουν ανενόχλητοι σημαντικά ποσά, τη στιγμή που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε απλούς πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν.

Αποδέσμευση των 105 εκατ. ευρώ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρότρυνση των δύο εταιρειών για την είσπραξη των οφειλών των παλαιών τους πελατών (οι ίδιες δεν έχουν προφανώς καμία δυνατότητα να πιέσουν τους πελάτες τους για να πληρώσουν) έρχεται να προστεθεί στην παλαιότερη δήλωσή τους ότι από τα ποσά που υπάρχουν στους δεσμευμένους λογαριασμούς των εταιρειών (περίπου 105 εκατ. ευρώ) μπορούν να πληρωθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο για το ΕΕΤΗΔΕ και προς τους Δήμους για τα δημοτικά τέλη.

Την αποδέσμευση των λογαριασμών και την πληρωμή από αυτούς των υποχρεώσεων προς Δημόσιο, Δήμους και ΛΑΓΗΕ είχε εισηγηθεί και η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου αλλά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε διαφορετική γνώμη. Το θέμα αναμένεται να κριθεί εκ νέου μετά από καινούργια προσφυγή και ενώ υπάρχει θετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και σχετικό αίτημα του Δήμου Αθηναίων που είναι ο Δήμος που έχει τα περισσότερα λαμβάνειν.

Εντατικές προσπάθειες για την «απελευθέρωση» των ποσών που έχουν δεσμευθεί στους λογαριασμούς των δύο εταιρειών κάνει εσχάτως και το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα εισρεύσει ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρισμού, η οποία έχει τα γνωστά προβλήματα.

Πηγή: energypress.gr