Αντεπίθεση στην ΕΕ εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovich, λέγοντας ότι δε θα επιδιώξει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ «με κάθε τίμημα». Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, τόνισε επίσης ότι θα αναπτύξει στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για το Κίεβο.

Ο Ουκρανός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, όπου χιλιάδες Ουκρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την φυλάκιση της Tymoshenko.

«Η ένταξη στην ΕΕ με κάθε τίμημα ως αντάλλαγμα στην απώλεια ανεξαρτησίας ή να γίνουν οικονομικές ή εδαφικές παραχωρήσεις, ή να επιτραπεί παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις (αναφερόμενος στην Tymoshenko)- είναι ένας δρόμος που δεν δεχτήκαμε και δε θα δεχθούμε ποτέ».

Η υπόθεση Tymoshenko θα είναι στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 28 Οκτωβρίου, όπου το Party of the Regions του Yanukovich θα δώσει μεγάλη μάχη με το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Ιστορικό

Η ΕΕ δήλωσε «απογοητευμένη» από την καταδίκη της Yulia Tymoshenko για 7 χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας αναφορικά με τη συμφωνία για το φυσικό αέριο που υπεγράφη με τη Ρωσία το 2009.

Πηγή: euractiv.gr