Την επιθυμία της για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της συνάντησής της με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει πραγματοποιήσει.

«Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη αλλά πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι προσδοκίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος. «Είμαι πεπεισμένη ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», συνέχισε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας όμως ότι το Βερολίνο περιμένει από την Αθήνα «να υλοποιήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί» καθώς «λόγια έχουν ακουσθεί [και] στο παρελθόν» αλλά πλέον πρέπει να «ακολουθήσουν οι πράξεις».

«Το είπα σήμερα και το επαναλαμβάνω, θέλω η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και δεν ξέρω κανέναν που να μην το θέλει», συμπλήρωσε ο γερμανίδα καγκελάριος.

Παρά ταύτα, η κ. Μέρκελ αναγνώρισε «ότι υπάρχουν μεγάλες και ουσιαστικές» προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας, επισημαίνοντας επανειλημμένα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στην Αθήνα και συμπληρώνοντας πως το Βερολίνο δεν θα καταλήξει σε συμπεράσματα «χωρίς να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας, και εννοώ την έκθεση της τρόικα».

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως οι έλληνες πολίτες «έχουν καταλάβει την ανάγκη για αλλαγές», εστιάζοντας ωστόσο στην ανάγκη καθολικής συνδρομής του ελληνικού λαού στη προσπάθεια της χώρας, ζητώντας τη συνεισφορά ακόμα κι εκείνων που «είχαν επωφεληθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», σημειώνοντας ότι «δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάπτυξη, ζητάμε “αναπνοές” σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας.

»Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας πως η Ελλάδα «έχει δυνατότητες, έχει και πηγές που δεν έχει χρησιμοποιήσει, και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Επιπλέον, ο έλληνας ηγέτης σημείωσε πως η χώρα μας μάχεται προκειμένου να εξαλείψει δύο ελλείμματα, «το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας», εκφράζοντας συνάμα την αισιοδοξία του πως η «η έκθεση της τρόικα θα σηματοδοτήσει» τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς στράφηκε στην «κακοφωνία» των «τοξικών» δηλώσεων που κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας μας από τη νομισματική ένωση, σχολιάζοντας πως «δημιουργούν τέτοια προβλήματα που έχεις την αίσθηση ότι δίνει έναν αγώνα στη ματαιότητα». Σθεναρά υπέρ του ευρώ τάχθηκε και η κ. Μέρκελ, αποσαφηνίζοντας πως «είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, είναι η ιδέα μία ενιαίας και ολοκληρωμένη Ευρώπης».

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών προκάλεσαν την επικριτική αντίδραση των ελληνικών κομμάτων.

Πηγή: skai.gr