Να παραμείνει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών προέτρεψε την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινές δηλώσεις με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της… Είναι σε καλό δρόμο και την ενθαρρύνω στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί πολλά από τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες προσπάθειες για να το πετύχει.

Τους δύο ευρωπαίους ηγέτες θα απασχολήσουν επίσης η κρίση χρέους συνολικά στην ευρωζώνη και η κατάσταση στη Συρία.

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο βρίσκεται ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει την Παρασκευή με την Άγγελα Μέρκελ και το Σάββατο με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βρετανό πρωθυπουργό κατά την οποία επαναβεβαίωσαν την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει με σταθερό ρυθμό την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, όπου τους ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη να δοθεί ένα περιθώριο στην Ελλάδα για να αναπνεύσει, τονίζοντας πως «εάν κάνουμε τη δουλειά της, μπορεί η χώρα να σωθεί».

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση νησιών, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας, μερικές νησίδες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα ξεπουλήματός τους, αλλά η μετατροπή αναξιοποίητης γης σε περιουσιακό στοιχείο που θα αποφέρει κέρδος στην κατάλληλη τιμή», σχολίασε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης βραχονησίδων και εξηγούσαν ότι ακατοίκητες βραχονησίδες θα μπορούσαν να έχουν εμπορική εκμετάλλευση για ιχθυοκαλλιέργεια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα, μονάδες αφαλάτωσης, τουριστική αξιοποίηση.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη συνάντηση χωρίς πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. «Η στρατηγική σύμπλευσης της κυβέρνησης με τον χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας, που αποδομεί την Ευρώπη και διαλύει τα δικαιώματα των εργαζομένων της, συνιστά έγκλημα εις βάρος της χώρας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: skai.gr