Παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εγκαινιάστηκε, σήμερα, η κατασκευή ενός διασυνοριακού αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου, μήκους 25 χλμ., με τη Ρουμανία.

Ο κ. Μπορίσοφ, μεταδίδει το ΑΠΕ, χαρακτήρισε το έργο ως αποφασιστικό βήμα προς τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για τη χώρα του, «κάτι για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει επί σειρά ετών, αλλά μέχρι σήμερα είχε μείνει στα χαρτιά» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η βασική ιδέα πίσω απ΄ αυτόν τον αγωγό είναι ότι η Βουλγαρία δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ στο κρύο, χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου» πρόσθεσε.

Το έργο του αγωγού, που θα μπορεί να μεταφέρει αέριο από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, έχουν αναλάβει από κοινού οι εταιρείες Bulgartansgaz EAD και Transgas SA. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, θα καταβάλλει επίσης το ποσό των 8,9 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 23,8 εκατ. ευρώ που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του έργου.

«Ο συγκεκριμένος αγωγός διασύνδεσης δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να ανταλλάσουν, να μεταφέρουν και να πωλούν αέριο» εξήγησε ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος κι ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στις χώρες της περιοχής.

Στην τελετή παρέστη και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ, ο οποίος- μεταξύ άλλων- υπογράμμισε πως μόλις ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο θα καταστεί δυνατή η κάλυψη του 50% των αναγκών της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο, σε κρίσιμες στιγμές.

Πηγή: energypress.gr