Επισφαλή δάνεια 48 δισ. ευρώ πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών αυξάνονται μέρα με την ημέρα λόγω της ύφεσης και όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, το ποσοστό καθυστερήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο των ισπανικών.

Τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 48 δισ. ευρώ, δηλαδή αγγίζουν το 20%, ενώ αυξάνονται κάθε μήνα κατά 1%.Το πρώτο τρίμηνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18,5%, όταν στην Ισπανία ήταν 9%.Οι επιτελείς του υπουργείου ετοιμάζουν τα σχετικά προσχέδια με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός του πλαισίου της ανεκεφαλαιοποίησης πριν από την έλευση της τρόικας στο τέλος Αυγούστου, ενώ ο σχετικός νόμος να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η τρόικα όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμούν λύση που θα οδηγούσε στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών, αλλά αναζητούν κίνητρα που θα διασφαλίσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία του συστήματος.Εξάλλου, έκθεση της PricewaterhouseCoopers υπολογίζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών σε 1,05 τρισ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr/Καθημερινή