Η Παναγία του Νόστου, ξεριζωμένη και αυτή από τις προγονικές εστίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πεταμένη στην θάλασσα για να διασωθεί από τα βέβηλα χέρια των εικονομάχων, λεηλατηθείσα από τους αδίστακτους και αιμοδιψείς Σταυροφόρους της Δύσης, και τέλος φορτωμένη στις πλάτες των δυστυχισμένων προσφύγων του 1922 που προσπάθησαν να διασώσουν ότι πιο πολυτιμότερο είχαν, στην Παναγιά τους, έφθασε στην Ελλάδα και σήμερα στολίζει με την παρουσία της τους ναούς των προσφυγικών χωριών, πόλεων και μοναστηριών, χαρίζοντάς τους προστασία και ευημερία.

Είναι η Παναγιά μας, Παναγιά της Ελπίδας, της Προσδοκίας και της Νοσταλγίας, που η Παρουσία της διατηρεί στις μνήμες μας τις αδικοχαμένες Πατρίδες.

Είναι η Παναγία του Νόστου..

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ Ή ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΜΟΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Είναι η αρχαιότερη εικόνα της Θεοτόκου στο Άγιο όρος και βρίσκεται στην μονή Διονυσίου. Λέγεται ότι είναι μια από τις εικόνες οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Έγινε γνωστή διότι διέσωσε την Κωνσταντινούπολη από την επιδρομή των Περσών και των Αβάρων το 626 μ.χ. Την εποχή εκείνη, και ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έλειπε σε εκστρατεία, η ανυπεράσπιστη Βασιλεύουσα δέχθηκε επιθέσεις από τους εχθρούς της.

Μέσα στον πανικό που επικρατούσε στην πόλη, ο Πατριάρχης Σέργιος κρατώντας στο στήθος του την εικόνα και ψάλλοντας τον Ακάθιστο ύμνο, έκανε λιτανεία για να εμψυχώσει τους λίγους στρατιώτες που είχαν μείνει στην Κωνσταντινούπολη .

Τότε η μεγαλοδύναμη Παναγία έκανε το θαύμα της. Ξαφνική θαλασσοταραχή κατέστρεψε τον στόλο των Αβάρων που βρίσκονταν στα στενά του Κεράτιου κόλπου, ενώ ο στρατός των Περσών ηττήθηκε μπροστά στον ενθουσιασμό των λίγων πιστών Βυζαντινών στρατιωτών.

Τότε όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην μονή των Βλαχερνών όπου, για να ευχαριστήσουν την Παναγία, έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο.

Την θαυματουργή εικόνα έκανε δώρο στον ηγούμενο και κτήτορα της Μονής Διονυσίου Άγιο Διονύσιο, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ ο Κομνηνός το 1375 ο οποίος την εποχή εκείνη βρίσκονταν στην Τραπεζούντα.

Το 1592 Αλγερινοί πειρατές λήστεψαν την μονή Διονυσίου και πήραν μαζί τους την Εικόνα.

Το βράδυ η Παναγία παρουσιάστηκε στον ύπνο του αρχιπειρατή και τον απείλησε ότι θα του βουλιάξει τα πλοία αν δεν την επέστρεφε πίσω. Αυτός δεν έδωσε μεγάλη σημασία, αλλά όταν έπεσε σε σφοδρή θαλασσοταραχή, ζήτησε συγνώμη από την Παναγία, ζήτησε συγνώμη και παρέδωσε την εικόνα πίσω στην μονή.

Δυστυχώς, αλλόθρησκοι πειρατές την έκλεψαν ξανά και την μετέφεραν στην Σκόπελο.

Οι Σκοπελίτες κατάφεραν να την πάρουν από τα χέρια των κλεφτών, αλλά αρνήθηκαν να την παραδώσουν πίσω στους μοναχούς του μοναστηριού.

Τότε ξέσπασε επιδημία πανώλης στο νησί με πολλούς νεκρούς, η οποία σταμάτησε μόνο όταν η εικόνα της Παναγιάς παραδόθηκε πίσω στην Μονή Διονυσίου.

“Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια , ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια αναγράφω Σοι η πόλις Σου Θεοτόκε . αλλ΄ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον ίνα κράζω Σοι χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε “.