Βρίσκεται στην Μονή Στροφάδων Ζακύνθου, και σύμφωνα με την παράδοση στα χρόνια της εικονομαχίας, πιστοί χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης την έριξαν στην θάλασσα για να την σώσουν από την μανία των εικονομάχων.

Η θαυματουργή εικόνα, στάθηκε όρθια και ξεκίνησε το ταξίδι της καταλήγοντας στην Μονή Στροφάδων στην Ζάκυνθο, όπου τοποθετήθηκε στο καθολικό του ναού.

Ονομάστηκε θαλασσομαχούσα διότι πάλεψε με τα κύματα και έφθασε στο μοναστήρι χωρίς να καταστραφεί.

Σε κάθε θαλασσοταραχή οι μοναχοί έπαιρναν το ακοίμητο καντήλι της Παναγίας και έριχναν το λάδι του στην αγριεμένη θάλασσα, η οποία γαλήνευε αμέσως.

Ο Γιώργος Κοτζαερίδης γεννήθηκε στην Λακκιά Φλωρίνης το 1955. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΤΕ Ρόδου, μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, λίγα Τουρκικά και για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Κρήτη σαν διευθυντής ξενοδοχείου. Από το 1980 ασχολείται με την διάσωση της Ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης και κυρίως με την ιστορία της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Οι γονείς της μητέρας του κατάγονταν από τα Κουβούκλια της Προύσας και οι γονείς του πατέρα του από την Κουρούντερε και Γενή Ντάγ του Ατάπαζαρ. Έχει γράφει δυο βιβλία που αναφέρονται στις ιδιαίτερες πατρίδες των προγόνων του με τίτλο . ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΤΑΠΑΖΑΡ όπως επίσης και δύο πονήματα .. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΡΟΥΣΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑΣ ΠΡΟΥΣΑΣ Εργασίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλές εφημερίδες της Βορείου Ελλάδος… ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ-ΠΟΝΤΟΥ-ΘΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ-ΠΟΝΤΟΥ-ΘΡΑΚΗΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΘΥΜΗΣΕΣ Πραγματοποίησε λαογραφικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Προύσα και στην Κωνσταντινούπολη με θέμα… Η ΙΕΡΑ ΚΑΘ΄ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-ΠΟΝΤΟΣ-ΘΡΑΚΗ Αγίων Τόποι ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ή τον ξεχάσαμε και αυτόν; ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΣ Προστάτις και Ελπίδα μας Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ BIR ANADOLU SEVGALISI – Ένας μερακλής Ανατολίτης KARSIYAKA YAKADAN KARELER Φωτογραφίες από την άλλη πλευρά ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ 2000 ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ ΕSKIDEN KARAFERYE, SIMDI VERIA στην εκκλησία της Απολλωνιάδας Προύσας Πολλά από τα έργα του στολίζουν σήμερα σχολεία και άλλα ευαγή ιδρύματα της πόλης της Βέροιας αλλά και της Προύσας. Ίδρυσε το προσωπικό λαογραφικό του μουσείο και το Πολιτιστικό του Εργαστήρι με σκοπό την συνέχεια των προσπαθειών του για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κατόπιν προσπαθειών του πραγματοποιήθηκε στο Νιλουφέρ Προύσας τον Σεπτέμβριο του 2011 το 1ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ με την συμμετοχή των δήμων Βέροιας, Σερρών και Νιλουφέρ Προύσας, όπως επίσης και η επικείμενη αδελφοποίηση των ανωτέρω πόλεων. Για τις προσπάθειές του για την φιλία, συνεργασία και αδελφοποίηση των δύο λαών Τούρκων και Ελλήνων, τιμήθηκε από τον δήμο Νιλουφέρ Προύσας και τον δήμο Κουβουκλίων.