Στην Κίνα για συνομιλίες βρίσκεται υψηλόβαθμη αξιωματούχος του συριακού καθεστώτος. Πρόκειται για την πολιτική σύμβουλο του Μπασάρ αλ Άσαντ Μπουτχάινα Σααμπάν, η οποία θα συναντηθεί με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιάνγκ Ζιέτσι.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση είναι στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει η Κίνα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου των έξι σημείων του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι η Κίνα μελετά το ενδεχόμενο να καλέσει και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Η Κίνα έχει ασκήσει δύο φορές βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Στο μεταξύ, στη Συρία αναμένεται να φτάσει η Βάλερι Άμος, επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, προκειμένου να αξιολογήσει την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η κρίση έχει επηρεάσει περίπου δύο εκατομμύρια σύρους πολίτες και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς προς την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ.
Στο μέτωπο των συγκρούσεων τη Δευτέρα, οι αντάρτες συγκρούστηκαν με κυβερνητικές δυνάμεις τόσο στο Χαλέπι όσο και στη Δαμασκό.

Ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην συριακή πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.

Πηγή: skai.gr/BBC – Eπιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου