Το γόρδιο δεσμό της σπατάλης πολλών εκατομμυρίων ευρώ στις δημόσιες συμβάσεις και τις προμήθειες επιχειρεί να κόψει η κυβέρνηση.

Η σημερινή κατάσταση είναι χαώδης, καθώς υπάρχουν 3.200 αρχές που αναθέτουν διαγωνισμούς, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα χωρίς ηλεκτρονική διαδικασία, με αδιαφάνεια και χωρίς να υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα το 40% των διαγωνισμών καταπίπτουν λόγω ενστάσεων στις προδιαγραφές τους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει μέσα στο φθινόπωρο να καταργήσει το 80% των αρχών, έτσι ώστε να περιοριστεί και η σπατάλη που ενδέχεται να αγγίζει και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνεται προσπάθεια και για τον προγραμματισμό του κανονιστικού πλαισίου στον τομέα των αγαθών και των υπηρεσιών ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία το νέο πλαίσιο για τα δημόσια έργα.

Για όλες αυτές τις αλλαγές το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν τις προμήθειες αγαθών, υπηρεσιών και έργων, όπως:

Α) Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις προμήθειες Αγαθών.

Β) Ιδιαίτερη έμφαση στο εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών (e-procurement),

Γ) Σχέδιο και για Προεδρικό Διάταγμα για τις προμήθειες Υπηρεσιών, μέχρι τον Οκτώβριο.

Δ) Υπό κατάρτιση το Προεδρικό Διάταγμα για τις συμβάσεις Δημοσίων Έργων, αλλά και το εθνικό Σύστημα για τις ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες (ΕΣΗΔΠ) με στόχο την Πιλοτική εφαρμογή του τον Ιανουάριο

Ε) Ένας ακόμη στόχος του υπουργείου είναι η κατάρτιση ενός κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων σε τρεις φάσεις, με ημερομηνία έναρξης το Νοέμβριο του 2012

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ.

Την αναμόρφωση και ενοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου με στόχο και την προσαρμογή στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων στηρίζει και η Ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων συμβάσεων, η οποία από τον Μάρτιο που έχει συσταθεί έχει εντοπίσει πλήθος ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης.

Πηγή: skai.gr