Κατηγορίες κατά του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ότι εξοπλίζει τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Μιανμάρ.

«Ο Άσαντ τους έδωσε όπλα και υποστήριξη. Ναι, αυτό δεν είναι φαντασία, είναι αλήθεια. ‘Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέσα κατά αυτής της απειλής», φέρεται πως δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένοπλοι κούρδοι αντάρτες έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στις κωμοπόλεις Κομπάνι και Αφρίν στην βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των μαχητών του ΡΚΚ έχουν ενταθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη νοτιοανατολική Τουρκία, με το τελευταίο περιστατικό να σημειώνεται σήμερα, 9 Αυγούστου, στην πόλη Φόκα, 69 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σμύρνης.

Ένας τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του και 11 συστρατιώτες του τραυματίστηκαν όταν εξερράγη νάρκη κατά τη διέλευση στρατιωτικού λεωφορείου, ενώ ακολούθησε επίθεση ενόπλων. Η Αγκυρα ανησυχεί ότι το ΡΚΚ εκμεταλλεύεται το χάος στη Συρία για να επεκτείνει την επιρροή του.

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση της Δαμασκού στις κατηγορίες Νταβούτογλου, ωστόσο ο πρόεδρος Άσαντ έχει παλαιότερα αρνηθεί ότι το καθεστώς του έχει επιτρέψει σε κούρδους αντάρτες να επιχειρούν κοντά στα Συρο-Τουρκικά σύνορα.

Πρέπει ωστόσο να υπενθυμιστεί ότι η Δαμασκός από την πλευρά της κατηγορεί την Άγκυρα ότι τροφοδοτεί με όπλα τους σύρους αντικαθεστωτικούς. Παράλληλα, η εφημερίδα New York Times, ισχυρίζεται ότι πράκτορες της CIA, δρώντας σε τουρκικό έδαφος, ρυθμίζουν την διανομή όπλων στους αντικυβερνητικούς.

Πηγή: skai.gr