Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις κατήγγειλε σήμερα τον «βλαπτικό ρόλο» του Ιράν στην κρίση της Συρίας, ενώ στην Τεχεράνη πραγματοποιείται σύνοδος περίπου τριάντα χωρών με αντικείμενο αυτήν την κρίση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν διαδραματίζει βλαπτικό ρόλο, όχι μόνο στη Συρία αλλά ευρύτερα στην περιοχή, με την ενεργό υποστήριξή του στο καθεστώς του ‘Ασαντ», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC όταν ρωτήθηκε για την σύνοδο στην Τεχεράνη.

Για την κα. Ράις, το Ιράν, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η Δαμασκός, έχουν σχηματίσει ένα «άξονα αντίστασης».»Αυτή η συμμαχία είναι κακή όχι μόνο για το Ιράν αλλά και για την περιοχή και για τα συμφέροντά μας», τόνισε.

Εν τω μεταξύ «συμβουλευτική» σύνοδος για τη Συρία, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Ιράν, κύριου περιφερειακού συμμάχου της Δαμασκού, άρχισε σήμερα στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 29 χώρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, του Πακιστάν και της Ζιμπάμπουε είναι παρόντες στην Τεχεράνη, όπου άλλες επτά χώρες απέστειλαν υφυπουργούς, ενώ οι υπόλοιπες χώρες εκπροσωπούνται από διπλωμάτες κατώτερου βαθμού.

Η κα. Ράις εκτίμησε ότι η κατάσταση στην περιοχή «εξελίσσεται σαφώς υπέρ της συριακής αντιπολίτευσης», και πρόσθεσε: «οι αποστασίες πολλαπλασιάζονται, η οικονομική πίεση αυξάνεται και η πολιτική απομόνωση του Άσαντ μεγαλώνει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να «ενισχύουν τη συριακή αντιπολίτευση, με πολιτική και υλική υποστήριξη», με την παροχή μέσων επικοινωνίας ή ανθρωπιστική βοήθεια. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο καθεστώς του Άσαντ, μέχρι να καταρρεύσει», τόνισε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας στη Συρία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, όπως στη Λιβύη, η Ράις φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χερσαία εισβολή, καθώς το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας «είναι από τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο».

Πηγή: zougla.gr