Θέματα ενέργειας και ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με τον Βρετανό ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον, χθες, στο Λονδίνο.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι συνεργάστηκε στενά με τον κ. Μπορίσοφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και το εμπόριο με εταίρους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας την ευχή για ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Ο κ. Μπορίσοφ από την πλευρά του εξήρε την υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών των δύο χωρών, κυρίως στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου, σημειώνοντας παράλληλα πως «σε πολλούς τομείς έχουμε πλήρη κατανόηση και υπερασπιζόμαστε μία κοινή πολιτική στην Ε.Ε., κυρίως όσον αφορά την οικονομική πειθαρχία και την ασφάλεια».

Στην ατζέντα των συνομιλιών των κ.κ. Κάμερον και Μπορίσοφ βρέθηκαν θέματα που αφορούν την ενεργειακή αυτονομία της Βουλγαρίας και την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

«Η Σόφια εργάζεται ενεργά για την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η κοινή εταιρία θα συσταθεί τον Οκτώβριο» τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητα και υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επί του θέματος σημείωσε ότι «η βρετανική πετρελαϊκή British Petroleum προτίθεται να εργαστεί για το Nabucco West, αν είναι οικονομικά αποτελεσματικό».

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ο αγωγός να έχει μήκος 3.900 χλμ. από τα σύνορα Γεωργίας-Τουρκίας και τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας πριν καταλήξει στην Αυστρία, ενώ σύμφωνα με την νέα εκδοχή ο Nabucco West θα διέρχεται από την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Ντέλιαν Ντόμπρεφ.

Ο κ. Ντόμπρεφ ανέφερε ότι η κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης Βουλγαρίας – Τουρκίας θα υλοποιηθεί από το κράτος στην βουλγαρική επικράτεια και από τουρκικές ιδιωτικές εταιρίες στην Τουρκία.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Κάμερον να μάθει λεπτομέρειες για την εκδοχή που δημοσιοποιήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση και άλλες χώρες, βάσει της οποίας το Ιράν και η φιλοϊρανική ομάδα της Χεζμπολάχ είναι πίσω από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 18 Ιουλίου στο Μπουργκάς.

Μετά τις συνομιλίες, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κ. Κάμερον και ανώτατοι αξιωματούχοι του Ισραήλ δήλωσαν ότι έχουν πληροφορίες για ανάμειξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς.

Ο κ. Κάμερον εξέφρασε και πάλι τα συλλυπητήρια του στον κ. Μπορίσοφ και στον βουλγαρικό λαό για την φριχτή τρομοκρατική επίθεση σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς.

Πηγή: energypress.gr