Kαίριο πλήγμα στο καθεστώς Άσαντ θεωρείται η αυτομόληση του πρωθυπουργού και η δήλωση στήριξης στους αντικαθεστωτικούς

Η χθεσινή είδηση της αυτομόλησης Σύρου πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη του αξιώματός του, ήταν η πιο σοβαρή ένδειξη αποδυνάμωσης του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, καταφύγιο στην Ιορδανία βρήκαν εκτός από τον Χιτζάμπ και δύο υπουργοί.

Το καθεστώς από την πλευρά του έκανε λόγο για αποπομπή του Χιτζάμπ χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους λόγους. Λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που τάχθηκε χθες διά εκπροσώπου του στο πλευρό των εξεγερμένων, έχει προορισμό τη Ντόχα του Κατάρ, χώρα που συγκαταλέγεται στους δηλωμένους αντιπάλους του συριακού καθεστώτος.

Αν και ο Ριάντ Χιτζάμπ δεν είχε ουσιαστικές εξουσίες, δεν παύει να είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος που αποσκίρτησε. Όπως εξηγεί ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής, Γκασάν Σεμπανέχ: «ήταν μέλος του μπααθικού Κόμματος και ανήκει σε μία σημαντική οικογένεια, που υποστήριζε εξ ολοκλήρου τον Άσαντ. Όταν διαφεύγει κάποιος σαν τον Χιτζάμπ και το καθεστώς δεν μπορεί να το αποτρέψει, αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον Άσαντ».

Μαζί με τον Χιτζάμπ διέφυγε στην Ιορδανία και η οικογένειά του. Ο νεαρός Σύρος διπλωμάτης Μοχάμεντ Χασάν Σαφέζ εξομολογείται ότι ο φόβος πολλών διπλωματικών υπαλλήλων για πράξεις εκδίκησης εναντίον συγγενών τους στη Συρία τους αποτρέπει να αποστασιοποιηθούν από το καθεστώς, παρά την εναντίωσή τους σε αυτό. Ο ίδιος πάντως εγκατέλειψε πριν από δύο εβδομάδες τη θέση του στο Λονδίνο βρίσκοντας καταφύγιο στην Αρμενία.

Μετράει μέρες ο Άσαντ;

Αποτελεί η αυτομόληση του Ριάντ Χιτζάμπ ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος του καθεστώτος; Ο Γκασάν Σεμπανέχ εξηγεί ότι «πλέον η Συρία δεν κυβερνάται από τον Άσαντ, αλλά από το στρατό. Η αυτομόληση ενός τόσο υψηλόβαθμου πολιτικού δείχνει ότι η πολιτική τάξη δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο».

Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Συρία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο Μοχάμεντ Χασάν Σαφέζ αδυνατεί να κάνει εκτιμήσεις. Όπως δήλωσε, «δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στο μυαλό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ισοπέδωση της χώρας, θάνατος και μακελειό παντού;» διερωτάται και προσθέτει ότι «την ίδια ώρα ο Άσαντ κάθεται στο γραφείο του και δίνει εντολές στο στρατό χωρίς κανείς να ξέρει τι σχεδιάζει».

Οι επίσημες αντιδράσεις μετά τη χθεσινή αποσκίρτηση του Ριάντ Χιτζάμπ συγκλίνουν πάντως στο ότι το τέλος πλησιάζει. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι το καθεστώς καταρρέει εσωτερικά και οι μέρες του Άσαντ είναι μετρημένες. Για σημείο καμπής και επικείμενη κατάρρευση μίλησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Τέλος, ο Γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς υπογράμμισε ότι η υποστήριξη προς το καθεστώς φθίνει επειδή αυτό «επέλεξε τη χρήση ένοπλης βίας».

DAPD / Ulrich Leidholdt / Άρης Καλτιριμτζής – Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle