Την εγκατάσταση ιατρικής μονάδας στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας έως το τέλος της εβδομάδας ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

 Δεδομένης της αδυναμίας να επιτευχθεί ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για την άμεση προστασία του συριακού λαού, η Γαλλία -που έχει αυτόν τον καιρό την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας- αποφάσισε να δράσει, έστω και μόνη της, στον ανθρωπιστικό τομέα.

Με ανακοίνωση της προεδρίας, ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε την αποστολή στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία μιας σημαντικής στρατιωτικής ιατρο-χειρουργικής μονάδας που θα συμπληρώνεται από μη στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Το καθεστώς Άσαντ πλησιάζει στο τέλος του»

Σύμφωνα με το Ελιζέ, περισσότεροι από 500.000 Σύριοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί στην Ιορδανία, οι Αρχές της οποίας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη γαλλική αποστολή. Προβλέπεται ότι η εγκατάσταση της μονάδας θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα η Γαλλία θα δραστηριοποιηθεί και στο διπλωματικό τομέα. Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα επισκεφθεί στις 15 Αυγούστου την Ιορδανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες.

«Η Γαλλία εντείνει τις επαφές της με τη συριακή αντιπολίτευση και τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, «με στόχο την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ταχεία αλλαγή της εξουσίας στη Συρία».

H αποσκίρτηση του Σύρου πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ συνέβαλε στην γαλλική απόφαση για την αποστολή της κατεπείγουσας βοήθειας.

«Η αποστασία αυτή απεικονίζει την αποδυνάμωση του καθεστώτος της Δαμασκού, που είναι καταδικασμένο και πλησιάζει στο τέλος του», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle