Η βιβλιοθήκη της Βέροιας ξαναχτυπά!

Πρόκειται για μία απο τις καλύτερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα καθώς είναι από τις πρώτες που εισήγαγε τις νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες της. Η απονομή του βραβείου «Πρόσβαση στη Μάθηση»  από το ίδρυμα bill & Melinda Gates το 2010 στις 12 Αυγούστου και η επιβράβευσή της με το ποσό του $1 εκατομμυρίου για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180,000 ανθρώπων ήταν η απόδειξη και η αναγνώριση του έργου που επιτελείται στους χώρους της.

Μία από τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες είναι και τα εργαστήρια ρομποτικής που διεξάγονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με εκπαιδευτή τον Γιώργο Μπίκα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της ρομποτικής και του προγραμματισμού με τα δημιουργικά σετ της LEGO Mindstorms. Να σημειώσουμε πως η ρομποτική και κατά συνέπεια ο προγραμματισμός έχουν ως απώτερο στόχο να επιλύουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που ανατίθεται στον προγραμματιστή/κατασκευαστή. Έτσι τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνουν να κατασκευάζουν ένα ρομπότ και στη συνέχεια να το προγραμματίζουν με τη βοήθεια του εκπαιδευτή τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία (10+ ετών) την έννοια των αισθητήρων, των κινητήρων και άλλων μηχανικών μερών που αποτελούν ένα LEGO Mindstorm και έτσι αποκτούν γνώσεις η οποίες θα τους είναι χρήσιμες ως βάσεις για την μετέπειτα τεχνολογική τους εκπαίδευση.

Βρεθήκαμε στον χώρο που διεξάγονται τα εργαστήρια και διαπιστώσαμε πως τα παιδιά περνούσαν ευχάριστα την ώρα τους. Χωρισμένα σε ομάδες με συνεργασία κατασκεύαζαν η κάθε ομάδα το ρομπότ της με τον εκπαιδευτή να τους παρέχει την βοήθειά του όταν αυτή ήταν απαραίτητη.

Τα τελευταία 4 χρόνια τουλάχιστον 250 παιδιά έχουν περάσει από τα εργαστήρια αυτά, αποκομίζοντας έτσι γνώσεις και εμπειρίες γύρω από τον τομέα της ρομποτικής.

Στην Ελλάδα διοργανώνονται και πανελλήνια πρωταθλήματα ρομποτικής όπου οι συμμετέχουσες ομάδες καλούνται να κατασκευάσουν ένα ρομπότ και να εκτελέσουν συγκεκριμένες κινήσεις που θα τους δώσουν οι κριτές.

Η βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μία ομάδα από νεαρούς/ές οι οποίοι ξεχωρίζουν στον χώρο και να συμμετέχει ενεργά σε πανελλήνιους διαγωνισμούς (και γιατί όχι παγκόσμιους).

Η ομάδα του Κάθε Μέρα ευχαριστεί πολύ την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας και τον κ. Μπίκα Γεώργιο. Όσοι ενδιαφέρεστε για τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www.libver.gr

Από τον Γιώργο Χατζηγεωργίου / Αντώνη Μπαζάκα για το Κάθε Μέρα

Το εργαστήριο ρομποτικής 2012