Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 χρόνων η δημοφιλής τραγουδίστρια του Μεξικού Τσαβέλα Βάργκας (Chavela Vargas). Η φίλη και βιογράφος της ερμηνεύτριας, Μαρία Κορτίνα, δήλωσε στον Τύπο ότι η Βάρκας πέθανε, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, σε νοσοκομείο στην πόλη Κουερναβάκα στο Νότιο Μεξικό.

«Ήρθα να πεθάνω στην χώρα μου», είχε δηλώσει η Chavela Vargas και αρνήθηκε κάθε παρεμβατική θεραπεία, ζητώντας μόνο να φορέσει το μενταγιόν που της είχαν χαρίσει οι σαμάνες, το μόνο της “όπλο” όταν έδινε συναυλίες.

Γεννημένη στην Κόστα Ρίκα, αλλά συνδεδεμένη με τη Μεξικανική Κουλτούρα του 20ου αιώνα, η Βάργκας έγινε γνωστή και για τα τραγούδια Ranchera (Ραντσέρα) που ερμήνευε συχνά φορώντας παντελόνια και ντυμένη με αντρικά ρούχα, καπνίζοντας και πίνοντας στη σκηνή. Τα συγκεκριμένα τραγούδια «μιλούν» για την αγάπη και την απώλεια και τις περισσότερες φορές ερμηνεύονται από άντρες. Η ίδια η Τσαβέλα Βάργκας είχε παραδεχτεί ανοιχτά την ομοφυλοφιλία της σε εποχές που τέτοια ζητήματα αποτελούσαν «ταμπού». Ο ερχομός της στο Μεξικό συνέπεσε με τα χρόνια της εφηβείας, χρόνια δύσκολα αφού, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της καλλιτέχνιδας, διαδέχθηκαν μια παιδική ηλικία χωρίς αγάπη. «Τους παππούδες μου δεν τους γνώρισα ποτέ. Τους γονείς μου τους γνώρισα περισσότερο από όσο θα ήθελα. Ποτέ δεν με αγάπησαν και όταν χώρισαν με άφησαν στους θείους μου. Ας καούν στην κόλαση!».

Στο ξεκίνημα της καριέρας της, η Βάργκας τραγουδούσε σε διάφορα μπαρ. Ωστόσο το όνομα της άρχισε να γίνεται γνωστό από την τρίτη δεκαετία της ζωής της και έπειτα, χάρη στην ιδιαίτερη φωνή της, όπως ακούγονταν αρχικά στα τραγούδια Ranchera.Το ταλέντο της έγινε αφορμή για να γνωρίσει μερικούς από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του Μεξικού ανάμεσα σε αυτούς, ο μεγάλος ζωγράφος Diego Rivera, αλλά και η Frida Kahlo, με την οποία, η Βάργκας είχε δηλώσει ερωτευμένη.

http://www.youtube.com/watch?v=0gQ31m4Yt0s

Πηγή: musicpaper.gr