Στις 26 Αυγούστου ανοίγουν την αυλαία τους τα φετινά 37α Αισχύλεια, που για άλλη μια χρονιά θα φέρουν τον αέρα της τέχνης και του πολιτισμού στην πόλη της Ελευσίνας. Το Φεστιβάλ που διοργανώνει με συνέπεια ο δήμος Ελευσίνας περιλαμβάνει εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του είναι να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης.

Συγκεκριμένα το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει 25 θεατρικές εκδηλώσεις, 8 μουσικές, βδομάδα ελληνικού κινηματογράφου από τις 22-27 Σεπτεμβρίου με προβολή επτά ταινιών που αποτελούν σταθμό στο ελληνικό σινεμά με την υπογραφή του Νίκου Κούνδουρου και του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και 2 εικαστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις που πραγματοποιούνται ειδικά για τα Αισχύλεια και παρουσιάζονται μόνο στην Ελευσίνα. Συγκεκριμένα η φετινή εγκατάσταση που θα εγκαινιασθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 14 Οκτωβρίου φέρει την υπογραφή του Έλληνα διακεκριμένου καλλιτέχνη Στέφανου Τσιβόπουλου, ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Άμστερνταμ και Αθήνας. Ο τίτλος «Τhe future starts here» αντικατοπτρίζει και τη σύνδεση του καλλιτέχνη με το χώρο της Ελευσίνας, καθώς πρόκειται για ένα έργο που δημιούργησε ειδικά για το Παλαιό Ελαιουργείο.

Παράλληλα με την έκθεση του Τσιβόπουλου και στις ίδιες ημερομηνίες 1 Σεπτ. – 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ.Κανελλόπουλος έκθεση με τίτλο “Βήματα πορείας” με βίντεο των έργων των καλλιτεχνών που παρουσίασαν δουλεία τους στα προηγούμενα Αισχύλεια. Στην έκθεση συμμετέχουν οι Βάνα Ξένου, γλύπτης Θόδωρος, Καλλιόπη Λεμού, Μάριος Σπηλιόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Διοχάντη και Στήβεν Αντωνάκος.

Πως όμως απαντάει το φεστιβάλ Αισχύλεια 2012 στην κρίση της εποχής;

«Σήμερα στην εποχή της κρίσης και της οπισθοδρόμησης, επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται να μην αντιστραφούν οι προτεραιότητές μας και να κερδίσουμε το στοίχημα για τις επόμενες γενιές» σημειώνει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τσουκαλάς και συνεχίζει. « Σήμερα, η τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια αλλά απεναντίας συνιστούν ελπιδοφόρο μήνυμα δημιουργίας και αφύπνισης, σημάδι εγρήγορσης και μελλοντικής προοπτικής, ανάχωμα στις ισοπεδωτικές λογικές και απάντηση διεξόδου και ζωογόνας ανατροπής στις απαξιωτικές φωνές και στην καταστροφολογία».

«Την κρίση την χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε καλύτεροι να αναβαθμίσουμε ποιοτικά ακόμα περισσότερο το Φεστιβάλ να έχουμε πιο εύστοχη πολιτική τιμών με χαμηλότερο εισιτήριο και κάρτες διαρκείας», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού πρόεδρος της Επιτροπής Αισχυλείων κ. Γαβριήλ Καμπάνης. «Κάναμε μεγαλύτερη συλλογική και ατομική προσπάθεια, αναβαθμίσαμε και ανανεώσαμε όλα τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσέλευση του κοινού με το πέρασμα των χρόνων, να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες. Εκμεταλλευτήκαμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων για να δημιουργήσουμε ταυτότητα στο φεστιβάλ με ήθος και ύφος και σήμερα που οι συνθήκες είναι δύσκολες η κεφαλοποίηση που κάναμε αποδίδει τους καρπούς της».

Συνοπτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την Κυριακή 26 Αυγούστου με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη από το Εθνικό Θέατρο. Ακολουθεί συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στις 27 Αυγούστου ενώ στις 28 ανεβαίνει η παράσταση «Αναζητώντας τον ΑΤΤΙΚ» , σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Στις 30 Αυγούστου το λόγο έχει ο «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, επίσης από το Εθνικό Θέατρο.

Στις 31 Αυγούστου μια μαγική βραδιά με την πανσέληνο με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα και του Τάκη Φαραζή, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια ατμοσφαιρική συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου ο «Αμφιτρύων» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, ακόμα μια παράσταση με την υπογραφή της πρώτης κρατικής σκηνής. Στις 3 Σεπτεμβρίου το λόγο έχει η «Φεύγουσα Κόρη» , σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη, με την ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή.

Στις 5 Σεπτεμβρίου η «Άρρητη Κόρη» από την ομάδα «Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία». Στις 7 Σεπτεμβρίου συναυλία του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου /Εταιρεία Αρτivities (συμπαραγωγή). Στις 9 Σεπτεμβρίου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μίγκα από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου / Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου και στις 10 Σεπτεμβρίου συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη (συμμετέχει η Σοφία Γεωργαντζή).

Στις 14 του μήνα η μουσική παράσταση «Η Μουσική ενώνει τους Λαούς», κάτω από τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη. Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου «Όρνιθες» του Αριστοφάνη , σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ.

Στις 17 και 18 του μήνα Διημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους (ΕΚΘΠΝ) με θέμα «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ».

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Αν εσύ… ήμουν εγώ!» , σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σεϊτάνη από το Θέατρο Νέων, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου συναυλία με τίτλο «ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ», με τους Χαΐνηδες και τον Ψαραντώνη την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου από την Θεατρική Σκηνή του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου Εβδομάδα Κινηματογράφου με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και της Ελεονώρας Ζουγανέλη και την 1η Σεπτεμβρίου εγκαίνια της εγκατάστασης «The future starts here» του Στέφανου Τσιβόπουλου.

Πηγή : vimaonline.gr