Δέκα μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίες μάλιστα βρήκαν τη θερμή αποδοχή της Κομισιόν.

1. Μεγάλα οδικά έργα: Στόχος είναι η επανέναρξη των 4 αυτοκινητοδρόμων. Οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα εγκριθούν από τη Βουλή οι νέες συμφωνίες. Τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας άμεσα και περίπου 50-60.000 θέσεις έμμεσα στην περιφέρεια, όπως αναφέρθηκε.

2. Επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για τη χώρα λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων σε σχέση με τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, ανέφερε ο υπουργός. Παράλληλα, απλοποιείται η ένταξη ενός έργου στο ΕΣΠΑ έως το τέλος του έτους και γίνεται ηλεκτρονικό ολόκληρο το σύστημα δημόσιων προμηθειών έως το τέλος Μαρτίου 2013. Επιπλέον, το υπουργείο εστιάζει στην επόπτευση 181 έργων υψηλής προτεραιότητας.

3. Ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.

4. Οne-stop-shop του Invest in Greece: Νέο νόμο που προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο.

5. Εθνική στρατηγική εξαγωγών: Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει συγχώνευση των ΔΕΘ, Helexpo και ΟΠΕ, ολοκλήρωση του προγράμματος Single Window και συνεργασία με την ομάδα Ολλανδών ειδικών της Task Force ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.

6. Απλούστευση αδειοδοτήσεων: Μέσα στις επόμενες 45 ημέρες θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για τις αδειοδοτήσεις για τεχνικούς χειρισμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υδραυλικούς, τεχνικούς καύσης υγρών και αερίων καυσίμων και τεχνικούς χειρισμού μηχανημάτων στις κατασκευές. Επίσης, προωθείται στο ΣτΕ το ΠΔ για τους ψυκτικούς και στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου ΠΔ για τους ηλεκτρολόγους. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

7. Εφαρμογή του προγράμματος του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού στους τομείς των οικοδομικών υλικών, του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού.

8. Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς των δημόσιων συμβάσεων. Σημειώνεται ότι οι αναθέτουσες αρχές είναι περί τις 3.200 με το 40% των διαγωνισμών να καταπίπτει λόγω ενστάσεων στις προδιαγραφές. Στόχος είναι η μείωση των 3.200 αρχών κατά 80%. Ακόμη, τίθεται σε λειτουργία το κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων σε τρεις φάσεις, με ημερομηνία έναρξης το Νοέμβριο του 2012.

9. Αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων. Επίσης, προγραμματίζεται η αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, ώστε να έχει διακριτό ρόλο ως προς τα ρυθμιστικά ζητήματα.

10. Απελευθέρωση αγοράς: Ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη που εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους απελευθέρωσης της αγοράς των ΚΤΕΛ. Επίσης καταρτίζεται σχέδιο νόμου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 με στόχο η αγορά να απελευθερωθεί μέχρι το τέλος του 2015, αντί το 2019 που προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Πηγή: energypress.gr