Το Facebook έδωσε χθες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν πίσω τους οι δραστηριότητές του

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, ο όμιλος με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης υποστηρίζει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του από τα κέντρα δεδομένων, τα γραφεία, τις μετακινήσεις των υπαλλήλων –συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μετακινήσεων- την ανέγερση νέων κέντρων δεδομένων κ.ο.κ. ανήλθαν το 2011 σε 285.000 τόνους, ποσότητα που προέρχεται από την κατανάλωση 532 εκατομμυρίων kWh ενέργειας.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του Facebook ξεπερνούν πλέον το μισό δισεκατομμύριο. Ο μέσος χρήστης του δικτύου καταναλώνει το ισοδύναμο 260 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή έχει «περίπου το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με έναν καφέ latte μεσαίου μεγέθους», όπως σημειώνει η εταιρία. «Ή με τρεις μεγάλες μπανάνες ή με δύο ποτήρια κρασί.»

Σε ό,τι αφορά τις πηγές, από τις οποίες αντλεί ενέργεια ο αμερικανικός όμιλος, σε ποσοστό 27% είναι ορυκτά καύσιμα, 23% ανανεώσιμες, 17% φυσικό αέριο και 13% πυρηνική ενέργεια. ’λλο ένα 20% αναφέρεται ως «μη κατηγοριοποιημένο» γιατί συνδέεται με την αγορά ενέργειας από άλλες εταιρίες, που μπορεί να παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο. Διακηρυγμένος στόχος του Facebook είναι έως το 2015 να παράγει το 25% της ενέργειας που χρησιμοποιεί από ανανεώσιμες πηγές.

«Δίνουμε στη δημοσιότητα αυτά τα δεδομένα γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της ειλικρίνειας και ελπίζουμε ότι, με την προσθήκη ακόμη ενός σημείου δεδομένων στη συλλογική κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανία μας, βοηθάμε στο να συνεχίσουμε όλοι μας να βελτιωνόμαστε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Facebook.

Πηγή: energypress.gr