Την απόφαση του Κόφι Ανάν να μην ανανεώσει τη θητεία του ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, σημειώνοντας ότι δέχτηκε την παραίτηση με βαθιά θλίψη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν δήλωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη θέση όταν λήξει η εντολή που έλαβε, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου.

Ο Κόφι Ανάν είχε συντάξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, που είχε στόχο να δώσει ένα τέλος στην αιματοχυσία. Ωστόσο το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως από καμία πλευρά και η βία δεν έχει λάβει τέλος.
Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστεί το σχέδιο έξι σημείων και μετά την αποχώρησή του και σημείωσε ότι ο διάδοχός του μπορεί να δοκιμάσει νέες προσεγγίσεις.

Ο κ. Μπαν είπε ότι ο κ. Ανάν «αξίζει τον βαθύ μας θαυμασμό για τον ανιδιοτελή τρόπο με τον οποίο έχει θέσει τις εξαιρετικές του ικανότητες και το κύρος του σε αυτό το πολύ δύσκολο έργο».

Είπε ακόμα ότι είναι σε συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο για να βρουν το διάδοχο του Ανάν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ακόμα ότι είναι σίγουρος πως η αιματοχυσία δεν είναι η απάντηση και κάθε μέρα η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με ακτιβιστές περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2011, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τις τελευταίες 12 ώρες τουλάχιστον 210 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Χαλέπι και τη Δαμασκό.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πλέον επίσημα ότι οι μυστικές της υπηρεσίες στηρίζουν τους αντάρτες της χώρας, χρηματοδοτώντας τους.

Για το θέμα της Συρίας συνομίλησαν στο Λονδίνο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι οι διαφορές τους όσον αφορά το χειρισμό της κρίσης παραμένουν.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κάμερον και οι δύο θέλουν να λήξει η κρίση, ενώ ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι θα συνεχίζουν να προσπαθούν για μία βιώσιμη λύση.

Στο μεταξύ, νέες στρατιωτικές ασκήσεις με άρματα μάχης πραγματοποίησε κοντά στα σύνορα με τη Συρία ο τουρκικός στρατός, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Πηγή: skai.gr/BBC, Reuters