Και επειδή κουράστηκα να ακούω, να διαβάζω αλλά και να σχολιάζω το τελευταίο διάστημα την πολιτική ελληνική πραγματικότητα και ένας σοβαρός λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να σχολιάσω, καθώς τα ίδια και τα ίδια διαδραματίζονται καθημερινά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό… σαν ένας φαύλος κύκλος, αποφάσισα λοιπόν και εγώ να σχολιάσω μια από τις τελευταίες αλλά όχι και τόσο ευχάριστες ειδήσεις όσον αφορά τον τουρισμό στην Ελλάδα και το γεγονός ότι έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κρατήσεων άρα και των αφίξεων των τουριστών από το εξωτερικό, γιατί όσον αφορά το εσωτερικό θα μου επιτρέψετε να το αφήσω ασχολίαστο για λόγους ευνόητους.

Σκεπτόμενη το τελευταίο διάστημα τι είναι αυτό που τελικά κάνουμε τόσο λάθος και χάνουμε στον τουρισμό και ποιο μπορεί να είναι το μυστικό για να τονώσουμε ξανά τον ελληνικό τουρισμό αλλά και την οικονομία μας παράλληλα…. «ανακάλυψα» ότι το μυστικό είναι ξεκάθαρα ο ήλιος και η θάλασσα μας! Ναι μάλιστα, μιλάμε για δυο τεράστιες οικονομικά πηγές, οι οποίες μας προσφέρονται δωρεάν και πλουσιοπάροχα μπορώ να πω στη χώρα μας και αποτελούν και τα δυο μαζί αλλά και χώρια τα κατ΄ εξοχήν ιδανικά προϊόντα προς πώληση.

Ωστόσο, εμείς όπως φαίνεται ως κλασικοί Έλληνες μη θεωρώντας ότι είναι κάτι που χρειάζεται να το «σπρώξουμε» να πουληθεί γιατί απλά αποτελεί για μας κάτι αυτονόητο, το αφήνουμε στην τύχη του, ναι μεν ανεκμετάλλευτο αλλά όταν δοθεί η ευκαιρία το πουλάμε υπερεκτιμημένο. Βέβαια, θα μου πείτε με τόση δυσφήμιση που μας έκαναν στο εξωτερικό τι περιμένουμε(;), δεν είναι έτσι όμως, αν και ο Έλληνας επιχειρηματίας ήθελε να βοηθήσει κάτι μπορεί να γινόταν, τουλάχιστον για τους Έλληνες τουρίστες οι οποίοι λόγω της κατάστασης είναι πολύ δύσκολο να πάνε διακοπές έστω και για 2-3 μέρες, εξ ου και το γεγονός ότι οι κρατήσεις μειώθηκαν φέτος κατά 30%.

Ο Τουρισμός μπορεί να γίνει κάλλιστα ο βασικός πρωταγωνιστής στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Είναι εξάλλου ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα μπορεί να τοποθετηθεί ως ένας προορισμός με απαράμιλλες εναλλαγές και ανεξερεύνητες αντιθέσεις, ένας τόπος ατέλειωτων εμπειριών για παραθαλάσσιο και ναυτικό τουρισμό, αλλά και γενικά για φύση, επισκέψεις σε πόλεις, πολιτισμό, περιηγήσεις, υπηρεσίες υγείας και ευεξίας. Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν να το εκμεταλλευτούμε όλο αυτό; Το παραδοσιακό- κλασικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», που προσφέρεται εν αφθονία στη χώρα μας είναι η λύση στο πρόβλημα μας.

Σύμφωνα και με μελέτες που γίνονται κατά καιρούς, ο τουρισμός αναγνωρίστηκε ως η μεγαλύτερη παγκόσμια ανεξάρτητη βιομηχανία και εκτιμήθηκε ότι αποτελεί το 5-6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) όλων των εθνών. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η Ελλάδα κρατάει τόσο ισχυρους “άσσους” στο μανίκι της, δυνατά όπλα σωτηρίας, τα οποία αν ποτέ βρει το σωστό τρόπο να τα εκμεταλλευτεί το ελάχιστο που μπορεί να πετύχει θα είναι να ισορροπήσει αρκετά και οικονομικά και κοινωνικά. Ελλάδα βέβαια δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, ωστόσο στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι πρέπει…

της Λένας Μαρκογιαννάκη