Η Λήμνος μπορεί να είναι γνωστή σε κάποιους ως φανταρονήσι αλλά, αν της δώσεις την κατάλληλη προσοχή, θα σε ανταμείψει με την ιδιαίτερη ομορφιά της. Μικρές και μεγάλες παραλίες σε εμφανή ή κρυφά σημεία, φιλόξενοι κάτοικοι, μακραίωνη ιστορική παρουσία. Η μυθολογία θέλει τον Ήφαιστο να προσγειώθηκε εδώ. Τυχαίο;

Τι να δεις

Πρωτεύουσα της Λήμνου και βασικό λιμάνι είναι η Μύρινα, η οποία με το που ρίξεις άγκυρα στο νησί σε κερδίζει με τα νεοκλασικά κτίσματά της αλλά και το βενετσιάνικο κάστρο που εδράζεται στην κορυφή της από το 1186 μ.Χ. Μια βόλτα γύρω από το λόφο του κάστρου θα σου χαρίσει το φυσιολατρικό θέαμα ελαφιών που κυκλοφορούν ελεύθερα (προστατεύονται και σιτίζονται από τον Δήμο Μύρινας)! Να κάνεις βόλτα στο βενετσιάνικο λιµάνι και στην αγορά της Μύρινας, να περιπλανηθείς στο λιθόστρωτο δρόμο του Ρωμέικου Γιαλού. Στη Λήμνο έχεις να δεις πολλά αν αγαπάς το περπάτημα. Από τον Κοντιά µε τους πέτρινους µύλους, στις Σαρδές, στο παλιό και ερηµωµένο Πεδινό, στον Κότσινα μέχρι το Ρεπανίδι και το Κοντοπούλι, από την παραλία του Μούδρου και του Εβγάτη μέχρι την Παναγία την Κακκαβιώτισσα, στο Ρέµα του Κατσαΐτη. Αν έχεις αυτοκίνητο, το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο σου επιτρέπει να μετακινηθείς εύκολα και γρήγορα. Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα στον Αυλώνα, πρώτες πρωινές ηλιαχτίδες στην Ηφαιστεία. Στην Πολιόχνη σε περιμένει μία από τις αρχαιότερες ευρωπαϊκές πολιτείες και, αν θες να δεις… εξωγήινα έργα, στα Φαρακλά, τις Τρυγιές, τον Φακό και τον Όρµο των 100 Κεφαλών έχεις την ευκαιρία!

Πού να κολυµπήσεις

102 μετρημένες παραλίες για κάθε γούστο: με βότσαλα ή άμμο, ήλιο ή ίσκιο, άνεμο ή κάλμα, ερημικές ή πολυσύχναστες. Αν ψάχνεις οργανωμένους χώρους διαλέγεις τη Μύρινα, πρωτεύουσα του νησιού αλλά και της διασκέδασης. Ρωµέικος Γιαλός, Νεβγάτης, Ρηχά Νερά προτείνονται επίσης, ενώ στο Πλατύ θα έχεις τετ α τετ με την πιο τουριστική πλευρά του νησιού. Θέλεις ηφαιστειογενή βράχια και τιρκουάζ νερά; Θα πας στην πιο φημισμένη παραλία της Λήμνου, στον Θάνο. Προτιμάς καταρράκτες; Θα τους βρεις στον Άγιο Ιωάννη στον Κάσπακα. Αναζητάς κρυστάλλινους όρμους και αμμόλοφους; Κατευθύνεσαι στο Γομάτι και τον Κατάλακκο. Η παραλία της Νεφτίνας βρίσκεται κάτω από το Ηρώο των Καβείρων, στο βόρειο τμήμα της Λήμνου οι παραλίες Κότσινας και Πλάκα, στο νότιο η παραλία Κέρος στην Καλλιόπη, όπου θα πετύχεις και το Keros Surf Club. Φαναράκι και Χαβούλι στον Μούδρο αξίζουν επίσης την προσοχή σου, Πέτασος και Καλόγερος θέλουν σκάφος.

Πού να µείνεις

Αν είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις στην πολυτέλεια, θα βρεις ακριβά θέρετρα. Σε απόσταση ανάσας από τη θάλασσα το Ακτή Μύρινα (23686), που παλιότερα είχε επιλέξει ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Στις σουίτες της Νεφέλης (23551) έμενε ο Νίκος Κούρκουλος, ενώ το Lemnos Village (23500) στο Πλατύ μαγνητίζει τους celebrities. Στο Porto Myrina (24805-6) σου αποκαλύπτονται τµήµατα από τον αρχαίο ναό της Αρτέµιδας. Το Varos Village Traditional Hotel (81401, www.varosvillage.com) βρίσκεται στο γραφικό χωριό Βάρος του οποίου τα παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά και οι πέτρινοι αλευρόμυλοι έχουν αναπαλαιωθεί και μετατραπεί σε ευρύχωρα διαμερίσματα, μεζονέτες και σουίτες παραδοσιακού ρυθμού και αισθητικής, εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Πολύ καλό και το εστιατόριό του με παραδοσιακή και εξελιγμένη ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά. Για πιο οικονομική διαμονή, υπάρχουν τα Ήφαιστος (24960-2), Artemis (24075), επίσης στη Μύρινα, το Κύµα (71333) στον Μούδρο, η Αλιώτιδα (24406) στην παραλία Αϊ-Γιάννη.

Πού να φας και να πιεις

Πρωινό με μπουγάτσα στον Ναυτίλο του Κοντιά ή ζεστά ψωμάκια από το φούρνο του Χρυσάφη. Η κουζίνα της Λήμνου έχει πολλές λιχουδιές και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Ζυµαρικά, κόκορα µε φλοµάρια και κουνέλι στιφάδο θα δοκιμάσεις στην ταβέρνα Μαντέλλα στις Σαρδές. Ψάρι και κρεατικά στον Κόσµο και στο Κοράλλι στον Μούδρο, και στη Μεσόγειο στον Ρωμέικο Γυαλό. Club ατμόσφαιρα στα Karnagio και ποτό στον Καραγκιόζη. Πριν φύγεις, δοκίμασε τα τοπικά τυριά του Χρυσάφη (καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι), τα φλομάρια (ντόπια ζυμαρικά), τα γλυκά σαμσάδες και βενιζελικά και τα κρασιά του νησιού.

Κωδικός: 22540

Αστυνοµία: 22200

Λιµεναρχείο: 22225

Δήµος: 22543 50000

Πρώτες Βοήθειες: 22543 50400