Πού να κολυμπήσεις

Στην παραλία του λιμανιού, στο Ναυτικό Όμιλο Σύμης, μια οργανωμένη παραλία με ταβέρνα, ίσως από τις πιο ανήλιαγες του νησιού. Στα 15 λεπτά με τα πόδια, με ταξί ή καΐκι βρίσκεται το Νημπορειό, μια μεγάλη παραλία με βότσαλο. Ιδανική παραλία για ήσυχο μπάνιο και συμιακό γαριδάκι μετά στην ταβέρνα.

Η παραλία Πέδι βρίσκεται σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από τον Γιαλό. Μία από τις πιο γνωστές παραλίες µε το μικρό παραθαλάσσιο οικισμό της. Στο δρόμο προς το Πέδι συναντά κανείς το μοναστήρι της Παναγιάς της Αλεθινής, όπου στις 15 Αυγούστου γίνεται γνήσιο λαϊκό πανηγύρι με όργανα. Από εκεί μπορείς να πας µε καΐκι ή µε τα πόδια στη γραφική Νανού και στο βραχώδες νησάκι Αγία Μαρίνα. Νοτιότερα της Νανού βρίσκεται η Μαραθούντα, ένας στενός όρµος µε πεντακάθαρα νερά, και ο Άγιος Nικόλαος, οργανωµένη αμμουδερή παραλία µε δέντρα, σκιά και κατσίκες. Η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού είναι µάλλον αυτή του Aϊ-Γιώργη ∆υσάλωνα, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και άπλετη σκιά από πολύ νωρίς που προσφέρει ένας επιβλητικός κάθετος βράχος ύψους 300 μ. Στο νότιο άκρο του νησιού, σ’ ένα µικρό, απάνεµο όρµο, βρίσκεται ο Πανορµίτης. Αξίζει µια επίσκεψη στο µοναστήρι του, απ’ όπου θα πάρεις καΐκι για εκδροµή στο απέναντι νησάκι Σεσκλιά, με την πανέμορφη αμμώδη παραλία. Στα 20 λεπτά με τα πόδια από τον Πανορμίτη είναι ο όμορφος όρμος της Φανερωμένης. Ο Άγιος Αιμιλιανός είναι από πιο ιδιαίτερες παραλίες της Σύμης. Στο σημείο αυτό η στεριά στενεύει και δημιουργεί ένα νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται μια εκκλησιά.

Πού να μείνεις

Στον Γιαλό, στο τριώροφο νεοκλασικό της Aλίκης (71665) µε τα φινετσάτα έπιπλα και τα ευρύχωρα δωμάτια. Χτίστηκε το 1895 και ανήκε αρχικά στη Βαγγελίτσα, κόρη του πλούσιου καπετάνιου και ευεργέτη του νησιού, Γεωργίου Πετρίδη. Αργότερα δόθηκε ως προίκα στην κόρη της, Φωτεινή Θ. Γεννηματά, μητέρα του αείμνηστου πολιτικού Γ. Γεννηματά. Στο απλό αλλά άνετο ξενοδοχείο Nηρεύς (Ακτή Γ. Γεννηµατά, 72400-3). Στις πολυτελείς, full εξοπλισµένες µεζονέτες Iapetos Village (72777), δίπλα στην πλατεία – με πισίνα, κήπους και άλλες παροχές. Στο Xωριό, στα ήσυχα και περιποιηµένα δωµάτια του Opera House (72034, 71856) και στο νεοκλασικού ύφους συγκρότηµα Tαξιάρχης (Άνω Χωριό, 72012). Ακόµη στα Μεταπόντις (71077) και στην πανσιόν Φιόνα (72088), με δωμάτια με καταπληκτική θέα. Στο Νημποριό το αμφιθεατρικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Niriides Apartments (71784) είναι στα 2 χλμ. από τον Γιαλό.

Πού να φας και να πιεις

Στο Πέδι, στη σπιτική ταβέρνα του Τόλη, πάνω στο κύµα. Στον Γιαλό, στην άκρη του παλιού µόλου, θα βρεις τον Θόλο (72033) µε παραδοσιακές λιχουδιές, φιλικό και ήσυχο περιβάλλον. Για πιο «πειραγµένες» γεύσεις και intellectuel ατµόσφαιρα προτιµήστε τη Μυλόπετρα (72333). Από πάπια confit µέχρι παϊδάκια a la provençale, µέσα στο αναπαλαιωµένο βιοµηχανικό κτίριο. Στον Γλάρο, ένα από τα παλαιότερα και δηµοφιλέστερα καφέ-µπαρ της Σύµης µέσα στο Χωριό, θα απολαύσεις –µε ωραία σκιά– απογευµατινό καφέ και ποτό. Στη νότια παραλία φεύγοντας από τον Γιαλό θα βρεις το εξαιρετικό, οικογενειακό ουζερί του Δημήτρη, τον παράδεισο των θαλασσινών, όπως σαλιγκάρια της θάλασσας, πεταλίδες, φούσκες και φυσικά γαριδάκια. Στη Σύμη οι θερμίδες καίγονται το βράδυ με το ποτό. Ειδικά όταν το ποτό συνοδεύεται από τη θέα του λιμανιού. Το τζαζ μπαρ Καλή Στράτα βρίσκεται στο τέλος των 357 πέτρινων σκαλοπατιών που ενώνουν το λιμάνι με την άνω Σύμη. Κάτω, στο λιμάνι, το Harani Club χρόνια τώρα είναι το after μέρος για ελληνική κυρίως μουσική.

Κωδικός: 22460

Αστυνομία: 71111

Λιμεναρχείο: 71205

Δήμος: 70110

Πρώτες Βοήθειες: 71316

Πηγή: athensvoice.gr