Να επισκεφθείς τη Χώρα: Απέχει 3,4 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάση (το λιμάνι). Χαρακτηριστικά της οι πολλές σκιερές συνεχόμενες πλατείες, το Κάστρο, ο πανέμορφος Μεσαιωνικός οικισμός, ο γκρεμός που κόβει την ανάσα και η εκκλησία της Παναγιάς, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σκαρφαλωμένη στο βουνό πάνω από τη Χώρα.

Να περπατήσεις στα σοκάκια του Κάστρου. Η βορινή πλευρά του είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού. Να δεις το ηλιοβασίλεμα από την Παναγιά, η θέα είναι απίστευτη. Παραμονή της Παναγίας το απόγευμα ανεβαίνει όλο το νησί για τη λειτουργία. Ψάξε για τη μαρμάρινη επιγραφή του 1867 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού. Σκαρφάλωσε πάνω στον τρούλο. Είναι εύκολο και σε περιμένει μια έκπληξη. Να περπατήσεις στα οργανωμένα μονοπάτια πεζοπορίας (δίκτυο μονοπατιών 20 χλμ.). Να επισκεφθείς την αγροτική Άνω Μεριά και το Λαογραφικό Μουσείο. Τα σπίτια της Άνω Μεριάς είναι αυτόνομες μονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και λέγονται «θεμωνιές». Το ένα σπίτι από το άλλο μπορεί να απέχει και δύο χιλιόμετρα. Δεν υπάρχει πλατεία στην Άνω Μεριά. Να πας με τα καραβάκια που ξεκινούν από τον Καραβοστάση στα σπήλαια Χρυσοσπηλιά και Φαράγγι. Μη χάσεις το πανηγύρι του ∆εκαπενταύγουστου στην πλατεία της χώρας. Τουρίστες και ντόπιοι χορεύουν και πίνουν μέχρι το πρωί.

Πού να κολυµπήσεις

Αγκάλη: Έλα νωρίς και φέρε την ομπρέλα σου, ρακέτες, αντηλιακό, παιδάκια. Άραξε δεύτερη σειρά για να έχεις «θέα». Το μεσημέρι τα καλαμαράκια από τις ταβέρνες πίσω σε… ξεκουφαίνουν. Η παραλία βουλιάζει γιατί απέχει μόνο 3 χλµ. από τη Χώρα (πρόσβαση με λεωφορείο ή με αυτοκίνητο και με καραβάκι από τον Καραβοστάση. Η κατάβαση και η ανάβαση με το λεωφορείο είναι μοναδική εμπειρία). Η Αγκάλη έχει ταβέρνες κι ενοικιαζόμενα δωμάτια, γιατί από εδώ φεύγουν τα καραβάκια ή ξεκινούν τα μονοπάτια για τις παραλίες όπου το µαγιό είναι προαιρετικό: Άγιος Νικόλαος, Φηρά, Γαλίφος, Λιβαδάκι. Αν έρθεις νωρίς τσέκαρε και τη μικρή Αγκάλη για βουτιές.

Από τον Καραβοστάση: Βάρδια, δίπλα στο λιμάνι, με εύκολη πρόσβαση από σκαλοπάτι και σκιά το βράχο. Είναι απάνεμη και υπάρχει ιδανικό βραχάκι για βουτιές. Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι, οι μικρές παραλίες που συναντάς ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από το λιμάνι προς το Λιβάδι. Κάτεργο: υπερθέαμα από μόνο του, πας με καραβάκι από το λιμάνι. Στη βόρεια πλευρά του νησιού τα Σεριφιώτικα και τα Βορινά, όταν επιτρέπει ο καιρός, με κουραστική ανάβαση.

Πού να μείνεις

Anemomilos (41309), χτισµένο πάνω στον γκρεµό, Βράχος (41304), Πήγαδος (41395), το παραδοσιακό Κάστρο (41230), Fata Morgana με ωραία πισίνα (41237), Κηφήνες του Αιγαίου, ανακαινισμένο με highlight το περίφημο δωμάτιο με το «βράχο» (41274), Belvedere (41034), Φολέγανδρος (41239), Fani Vevis (41615), Ανεμούσα (41077) και το Παραπόρτι (41380) δίπλα στην πλατεία με την αφετηρία των λεωφορείων. Το κάµπινγκ (41204) βρίσκεται στο Λιβάδι και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Δέντρα έχει στο πάνω μέρος, εκεί που είναι το μπαρ. Στο κάτω μέρος έχεις σκιά από τέντες.

Στον Καραβοστάση: Ο Πέτρος, ιδιοκτήτης του super market, διαθέτει διαμερίσματα με θέα (Onar Suits, 41017, 694 4882394) πάνω από τη Βάρδια.

Πού να φας

Τα καλύτερα μέρη για να φας στη Χώρα είναι το Chic και το Γουπί. Αν προτιμάς μαγειρευτά θα πας στην Πιάτσα (41274). Για κρέας στον Κρητικό (41219). Ακόμα το Eva’s Garden (41110), οπωσδήποτε κράτηση, η Πούντα (41063) με την υπέροχη αυλή και η Μέλισσα (41067). Στην Άνω Μεριά, για µατσάτα (χειροποίητα λαζάνια) στην ταβέρνα του Μίμη (41377). Παγωτά στον Στέφανο τον Ιταλό, για πρωινό και λουκουμάδες το βράδυ στον Στράτο. Τα τοπικά: καλασούνα, η φολεγανδριώτικη τυρόπιτα με σουρωτό και κρεμμύδια, και καρπουζένια, γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι.

Πού να διασκεδάσεις

Στη Χώρα, για ρακόμελα και χάζι στις πλατείες που γίνονται ένα τα βράδια: Αστάρτη, Ba Raki, Κόλπο και το Μικρό (πιο απόμερο, έχει και γλυκά), Ρακεντιά. Η μουσική κλείνει σχετικά νωρίς για να μην ενοχλούνται οι περίοικοι, αλλά το σέρβις συνεχίζεται.

Κωδικός: 22860

Αστυνομία: 41249

Λιμεναρχείο: 41530

Κοινότητα: 41285

Πρώτες Βοήθειες: 41222

Πηγή: athensvoice.gr