Η Χώρα της Σκιάθου είναι μαγική, ειδικά τη νύχτα, όταν είναι φωτισμένη. Χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη, είναι δομημένη αμφιθεατρικά, διαθέτει πολλές μικρές χαριτωμένες πλατειούλες και προσφέρει εξαιρετική θέα και δυνατότητα για γραφικές βόλτες στα πλακόστρωτα στενάκια της.

Αρχιτεκτονικά μοιάζει περισσότερο στα πηλιορείτικα χωριά με την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων. Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι ίσως το πιο σπουδαίο πολιτιστικό αξιοθέατο. O Παπαδιαμάντης υπήρξε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ζώντας στα στενά και περιορισμένα γεωγραφικά πλαίσια του νησιού του κατάφερε να διατυπώσει μεγάλες αλήθειες ζωής. Σε έναν αδιέξοδο δρόμο της ανατολικής παραλίας της πόλης βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του κοσμοκαλόγερου. Λιτό, όπως κι ο ίδιος, ξαναζωντανεύει τη ζωή και λογοτεχνικές στιγμές του συγγραφέα. Θα δεις το τζάκι, τις κούπες και τα φλιτζάνια του, το δωμάτιο του ιερέα πατέρα του, το χώρο συγγραφής και το υπνοδωμάτιό του.

Ένα από τα σποτ της Χώρας είναι το Μπούρτζι, μια μικρή καταπράσινη χερσόνησος-όαση που κόβει στα δύο το λιμάνι. Παλαιά υπήρχε φρούριο με επάλξεις και πολεμίστρες που καταστράφηκε από τους Ενετούς, ωστόσο μέσα από τα απομεινάρια του το 1823 οι ντόπιοι κατάφεραν να απωθήσουν τους Τούρκους. Σήμερα στην είσοδο βλέπεις την προτομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενώ οι υπόλοιποι χώροι προσφέρονται για διασκέδαση, χαλάρωση και πολιτιστικό τουρισμό, αφού εκεί λειτουργεί ένα αναψυκτήριο, ένα δραστήριο πολιτιστικό κέντρο κι ένα ανοιχτό θέατρο.

Το Κάστρο βρίσκεται σε μια χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το προσεγγίζεις είτε με 4×4 είτε με ποδαρόδρομο, αλλά αξίζει. Στο παρελθόν οι Σκιαθίτες ίδρυσαν εκεί την πόλη τους για να προστατευθούν από τις επιδρομές των πειρατών, ενισχύοντας τη φυσική προστασία με τείχη, πολεμίστρες, κανόνια και μια ζεματίστρα. Σήμερα θα δεις ό,τι απέμεινε από τα κτίσματα, αλλά και μια οργιώδη φυσική ομορφιά.

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης. Στο μοναστήρι της Παναγίας της Εικονίστριας θα προσκυνήσεις τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Παναγία Λιμνιά πρόσεξε το ιδιαίτερο καμπαναριό, στη Γέννηση του Χριστού θα δεις την έμπνευση του Παπαδιαμάντη για το «Χριστός στο Κάστρο» και τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα, στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας θα μάθεις πώς ο ηγούμενος όρκισε τους Κολοκοτρώνη, Μιαούλη και άλλους οπλαρχηγούς πριν από την επανάσταση του 1821. Τον Δεκαπενταύγουστο βγαίνει ο επιτάφιος της Παναγίας και ψάλλονται τα εγκώμια της Θεοτόκου, ένα έθιμο που μπορείς να ζήσεις μόνο στη Σκιάθο.

Τέλος, να δεις τους παραδοσιακούς χορούς και κοίτα να προσέξεις τους στίχους. Ο πιο ξακουστός είναι ο γυναικείος χορός Καμάρα. Κι επειδή σίγουρα θα το αγαπήσεις το νησί και μπορεί να σου μπουν στο μυαλό ιδέες να αγοράσεις ένα σπίτι ή να επενδύσεις, σημείωσε το τηλ. του Averto Real Estate Services (21052), που θα σε βοηθήσει με προτάσεις, εκτιμήσεις κ.λπ.

Πού να κολυµπήσεις

Στο νότιο τμήμα του νησιού οι καταστάσεις είναι πιο κοσμικές, στο βόρειο πιο ήσυχες. Ένας γύρος του νησιού με εκδρομικό καΐκι είναι μια καλή λύση για να πάρεις ιδέα για το τι παίζει με τις ακτές. Ξεκινώντας από τη Χώρα με κατεύθυνση τις Κουκουναριές, συναντάς τη Μεγάλη Άμμο, με καθαρά νερά, ταβέρνες και ουζερί. Επόμενη παραλία ο Βασιλιάς, με χρυσή αμμουδιά και ιστορία, αφού την προτιμούσαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες ως τόπο αναψυχής. Στις Αχλαδιές έχει τα πάντα, από ομπρέλες ως θαλάσσια σπορ, όπως και στην Καναπίτσα με την τέλεια θέα. Στο ακρωτήριο Καλαμάκι, όπου βρίσκεται η Καναπίτσα, υπάρχουν επίσης το Σκληθρί και η Τζανεριά. Εκεί, εκτός από υπέροχες θάλασσες, θα βρεις σκιερά πλατάνια και ταβέρνες, αλλά και σούπερ καλοκαιρινά φεγγάρια για ρομαντζάδα. Ο Βρωμόλιμνος έχει επίσης έντονη ζωή day and night. Απαλή άμμο και όλα τα κομφόρ σε περιμένουν στον Κολιό, την Αγία Παρασκευή και τον Τρούλο με πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Οι Κουκουναριές είναι το μεγάλο αξιοθέατο, η πιο γνωστή παραλία με χρυσή λαμπερή άμμο, γαλάζια νερά, δάσος που τελειώνει στην άμμο και τον υδροβιότοπο της Στροφιλιάς στα πέριξ. Εκεί βλέπεις τους πάντες και σε βλέπουν όλοι, βρίσκεις τα πάντα και δεν θέλεις να φύγεις, μαγεμένος από το ηλιοβασίλεμα. Πρέπει όμως να φύγεις, για να μη χάσεις ούτε τα διπλανά Αμπελάκια, ούτε την Μπανάνα. Πεύκα, καταπληκτικά νερά, υποδομές για σπορ, ταβέρνες, καφέ, μπαρ, νέος κόσμος, κέφι, όλα εκεί! Αγία Ελένη, Μανδράκι, Ασέληνος βρίσκονται στα βόρεια και είναι πιο ήσυχες παραλίες, που περιβάλλονται από τοπίο πιο άγριο αλλά πανέμορφο που αφήνει το βλέμμα να χαθεί στο απέραντο γαλάζιο. Αν δεν φοβάσαι τους χωματόδρομους και αντέχεις τον ποδαρόδρομο, πάρε το δρόμο για Κεχριά αλλά και για την παραλία κάτω από το Κάστρο, που θα σε αποζημιώσουν με την ομορφιά τους. Τα Λαλάρια είναι εμπειρία σπουδαία που θα τη ζήσεις μόνο με βάρκα. Η Τρύπια Πέτρα επιβάλλεται στο τοπίο, τα νερά είναι σμαραγδένια, τα ολοστρόγγυλα βότσαλα θα σε προκαλέσουν να γεμίσεις το σάκο σου με τόνους. Χοντρό και διόλου ενοχλητικό βότσαλο θα βρεις και στον Ξάνεμο, με θέα τη Σκόπελο και προδιαγραφή για σέρφινγκ. Μια εκδρομή αξίζει και το νησάκι Τσουγκριάς, με νερά Καραϊβικής και ένα κουκλίστικο πευκόδασος.

Πού να μείνεις

Στη βίλα Άλκηστις (Τρούλος, 21052), η οποία μπορεί να στεγάσει μέχρι και 8 άτομα, αποτελώντας μια πολύ καλή πρόταση διαμονής με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Στο Αtrium Hotel στην Αγ. Παρασκευή (Αγία Παρασκευή, Πλατανιάς, 49345, 49376, www.atriumhotel.gr). Απέχει μόλις 100 μέτρα από την αμμουδιά της Αγίας Παρασκευής και βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη.

Στο Mandraki Village (49301-03-04, www.mandraki-skiathos.gr). Bρίσκεται στις Κουκουναριές, μια ανάσα από την ομώνυμη παραλία που συγκαταλέγεται διεθνώς στις τέσσερις καλύτερες για τη φυσική της ομορφιά. Εκεί μπορείς να βρεις και το μεσογειακής κουζίνας Elia’s Restaurant, για ποτά και κοκτέιλ το White Bar, για σνακ δίπλα στην πισίνα το White Barbeque.

Επίσης στο luxury hotel τεσσάρων αστέρων La Piscine Art Hotel (21350, 29231, 29232) στη Χώρα, που δικαιώνει το artistic όνομά του αφού εντός του το εικαστικό στοιχείο είναι έντονο. Διαθέτει 4 διαφορετικούς τύπους δωματίων (junior και executive suites, standard και deluxe rooms). Όλα ευρύχωρα, μοντέρνα και με μαγευτική θέα. Την απόλαυση της διαμονής συμπληρώνουν το εστιατόριο Crazy Cow, δίπλα στην πισίνα, γνωστό για την πολύ καλή μεσογειακή του κουζίνα, με πιάτα από βιολογικά υλικά που καλλιεργούνται στο ιδιόκτητο κτήμα του ξενοδοχείου, αλλά και το pool bar, για δροσιστικά cocktails ή ένα ποτήρι κρασί από τις 30 και πλέον ετικέτες του, στο διακριτικό φως των κεριών.

Το Kivo Hotel & Suites (παραλία Βασιλιά, 21842) χτισμένο σε ένα μικρό λόφο με πανοραμική θέα στο Αιγαίο, συνδυάζει τις παροχές ενός μεγάλου resort με την προσωπική εξυπηρέτηση και την αίσθηση ιδιωτικότητας ενός Boutique hotel. Ύστερα από την 3χρονη ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2010, τα ολόλευκα κτίρια με τις κεραμιδένιες στέγες, στο καταπράσινο κτήμα των 15 στρεμμάτων, θα σας μαγέψουν με τη φινέτσα τους. Παράλληλα, το Sea View restaurant, το εστιατόριο του ξενοδοχείου, θα σας καταπλήξει με τις μεσογειακές του προτάσεις που συνδυάζονται με παραδοσιακές τοπικές συνταγές.

Αν επιλέξεις τις Κουκουναριές ως ορμητήριό σου, το Skiathos Palace (49700) είναι επίσης μια κοσμοπολίτικη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώστε ένα πολύ χρήσιμο τηλέφωνο, του τουριστικού γραφείου Skiathos Greek Tours (21052), το οποίο μπορεί να οργανώσει όλο το πακέτο των διακοπών σας.

Πού να φας

Το Elia’s Restaurant (49301-03-04), αν και βρίσκεται στις Κουκουναριές, πήρε το όνομά του από την παραλία του Ελιά, στο βόρειο τμήμα της Σκιάθου. Παίρνει τις καλύτερες κριτικές από τους ανθρώπους που το έχουν επισκεφτεί και είναι μέσα στο Mandraki Village Boutique Hotel. Λειτουργεί από τις 14.00 έως αργά το βράδυ. Στην ανατολική παραλία της Χώρας και πάνω στο κύμα κυριολεκτικά, από το 1960 υπάρχει και η Scuna. Σπιτικές γεύσεις, φαγητό μαμάς, μεγάλη κι εκλεκτή κάβα κρασιών, ρομαντική ατμόσφαιρα, αξιοπρεπέστατη μουσική. Πολύ κοντά στο λιμάνι, στο δημαρχείο, θα συναντήσετε το Dolce (694 4771028), όπου θα σας φτιάξουν κρέπες από αγνά υλικά και πεντανόστιμες βάφλες. Στην οδό Παπαδιαμάντη, επίσης στο κέντρο, θα βρείτε το Tsak – Bam (29900), που σε ένα πολύ φιλόξενο χώρο θα σας σερβίρει κρέπες, burgers, τοστ και hot dogs, όλα παρασκευασμένα την ώρα της παραγγελίας, καθώς οι ιδιοκτήτες επιμένουν στη φιλοσοφία ότι ο κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός και πως η μαζική παραγωγή ρίχνει την ποιότητα.

Πού να διασκεδάσεις

Για ποτό πιάσε θέση στο Pillows (697 3995893), στις Μαξιλάρες, στο παλιό λιμάνι. Πρόκειται για ένα all day cafe bar, με αναπαυτικούς καναπέδες και πουφ για να ξεκουράζεσαι απολαμβάνοντας τον καφέ ή το χυμό σου και όσο περνάει η ώρα μετατρέπεται σε μπαρ, με δυνατές μουσικές επιλογές, χαμηλό φωτισμό και καλοκαιρινής διάθεσης cocktails, με τα πλέον περιζήτητα να είναι τα Berry Kiss και Exotic Mojito.

Τα Slip Inn, Casablanca και View By Skiathos, Boa Vida είναι επίσης καλές επιλογές, όπως και το Marilyn (21277). Πρόκειται για ένα new entry all day spot, που ήρθε για να φέρει ακόμα καλύτερες μέρες στο σύμπαν της διασκέδασης, στο Παλιό Λιμάνι, πολύ κοντά στη θάλασσα. Με μοναδική θέα, νησιώτικο διάκοσμο, mainstream ακούσματα, καφέδες με θεϊκή γεύση και σούπερ κοκτέιλ, σου εγγυώνται υπέροχες μέρες και νύχτες.

Στην ακτή Αμπελάκια, δίπλα στις Κουκουναριές, το Mystique Beach bar & restaurant (694 5710094) δίνει άλλη σημασία στις έννοιες «καφέ, κοκτέιλ, φαγητό, χορός, κουβέντα, χαλάρωση, θετική ενέργεια». Αγαπημένος προορισμός των νεολαίων που αναζητούν στη Σκιάθο την έκπληξη και τις εναλλακτικές ψυχαγωγικές λύσεις, προσφέρει ένα πλήρες πακέτο διασκέδασης. Στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Μπανάνα στήσε το δικό σου τροπικό σκηνικό με τα δροσερά κοκτέιλ του Banana Beach Bar και πιάσε το ρυθμό του καλοκαιριού στα χορευτικά decks του. Μια περιοχή, ένα beach bar, μια ιστορία. Είναι η λεπτή άμμος που αγκαλιάζει το σώμα σου, είναι τα σκιερά πεύκα που σου κρατάνε συντροφιά, είναι η παραλία Μπανάνα το καμάρι της Σκιάθου, η καλλονή ενός καλοκαιριού που το περιμένεις πώς και πώς.

Για ολοήμερη διασκέδαση στην παραλία του Βρωμόλιμνου, με τα σμαραγδένια νερά και το παραδεισένιο περιβάλλον, θα πας στο Porto Paradiso beach bar (49257). Εδώ το τρίπτυχο είναι sun, sand & music, με μουσικές επιλογές και κέφι που δύσκολα θα σε «κρατήσει» στην καρέκλα σου και μικροσκοπικά σφηνάκια και πολύχρωμα cocktails να ρέουν άφθονα. Δοκίμασε οπωσδήποτε Mojito, να θυμάσαι ότι το Porto Paradiso διαθέτει και οργανωμένο cafe snack bar, που λειτουργεί από τις 9 το πρωί, με καλοφτιαγμένους καφέδες για να ξυπνήσεις και πολλά γευστικά σνακ για να σε κρατήσουν στα τουρνουά ρακέτας ή beach volley που διοργανώνονται (αυθόρμητα)στη διάρκεια της ημέρας. Για clubbing, όλοι τραβάνε στο Pure της παραλιακής. Χορευτική μουσική, special guests, πολλές εκπλήξεις, αίσθηση ευφορίας, το καλύτερο κλείσιμο για τις καλύτερες νύχτες του καλοκαιριού.

Πού να ψωνίσεις

Στην καρδιά του πεζόδρομου της Παπαδιαμάντη, στο νούμερο 21, θα βρεις το Maregaia (23886), το πρώτο κατάστημα τύπου concept store που δημιουργήθηκε στη σκιάθο, ήδη από το 2002, και παραμένει το μοναδικό. Χαρακτηριστικό του ότι ανανεώνεται κάθε χρόνο, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να διαλέξετε χειροποίητες δημιουργίες από όλη την ελλάδα και τον κόσμο, σε προσιτές τιμές, για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Στην Παπαδιαμάντη επίσης, δίπλα από την Εθνική Τράπεζα, το Ρόδι (21080) θα σου προτείνει ψάθινα καπέλα, τσάντες, πορτοφόλια, σε άψογους συνδυασμούς με πέδιλα και σαγιονάρες, όλα δουλεμένα στο χέρι με Swarovski δαντέλα. ακόμη, θα βρείτε κορδέλες, φουλάρια, καφτάνια, μαγιό και φορέματα, αλλά και ψαγμένα κοσμήματα, κεραμικά και είδη σπιτιού, όλα φτιαγμένα με μεράκι και πολύ γούστο. Στην οδό Παπαδιαμάντη και το Arkos Shop (23231, www.arkosshop.com), όπου θα βρεις ιδιαίτερα χειροποίητα κοσμήματα από φυσικές πρώτες ύλες, όπως ηφαιστειακή λάβα, φίλντισι, τιτάνιο και ορυκτές πέτρες. Ψάχνεις για υπέροχα χειροποίητα κοσμήματα, καπέλα σε όλα τα χρώματα και για όλες τις διαθέσεις, ψάθινες τσάντες για τη θάλασσα με στιλ και χαρακτήρα, DIY σανδάλια και σαγιονάρες; Πήγαινε στο Psari (Χώρα, Συμεώνος, 24538), ένα κατάστημα-φαντασίωση όλου του γυναικείου πληθυσμού, που διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια για την παραλία, όλα όσα απαιτεί το ιδανικό καλοκαιρινό νησιώτικο look. Να σημειωθεί πως στο Psari μπορείς να διαλέξεις από μια μεγάλη γκάμα παπουτσιών ή να διαλέξεις σχέδιο και χρώμα και να φορέσεις σε τρεις μόλις ώρες σανδάλια που όμοιά τους δεν υπάρχουν. Κι αν πάλι θέλεις να ξανανιώσεις παιδί, και να χαθείς σε έναν μικρό παράδεισο από μικρά, χρωματιστά μπιχλιμπίδια, όλα χειροποίητα, κάνε μια βόλτα στο Mikrokosmos (Νικοτσαρά 26, 24434).

Μη χάσεις

Τη διασκεδαστική και θεραπευτική εμπειρία του Spa Experience by doctor fish (Παπαδιαμάντη 25, 23548), όπου το ψάρι Garra Fura ή ψάρι γιατρός θα σας καθαρίσει και απολεπίσει το δέρμα των χεριών και των ποδιών σας. Μη φοβάστε, τα ψάρια δεν έχουν δόντια και δεν μπορούν να μεταδώσουν καμία ασθένεια, ενώ το νερό σε κάθε θεραπεία είναι αποστειρωμένο.

Φωτό: Μάρω Κουρή

Kωδικός: 24270

Αστυνοµία: 21111

Λιµεναρχείο: 22017

∆ήµος: 22022

Πρώτες Βοήθειες: 22222

Πηγή: athensvoice.gr