Συνεχίζεται η κριτική Γερμανών πολιτικών στον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την ευρωζώνη ως «υποκατάστημα», με το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών να ζητά εμμέσως την παραίτησή του.

Παράλληλα ποικίλουν οι αντιδράσεις και στην άποψη ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να μπορεί να δανείζεται απεριόριστα από την ΕΚΤ και να μην περιοριστεί στα 700 δισ. όπως είχε προβλεφθεί. Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν κάλεσε τη Γερμανία να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Εν τω μεταξύ μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μειώνονται οι προσδοκίες για άμεση αγορά ομολόγων των κρατών-μελών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.Η κυβέρνηση φοβάται τον πληθωρισμόΗ ουσία της έντονης κριτικής για τις δηλώσεις Γιούνκερ από τα γερμανικά κυβερνητικά κόμματα εστιάζεται στο αν ο ESM θα πρέπει να λαμβάνει πιστώσεις χωρίς όριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτή την λύση απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ προφανώς θα την προτιμούσε ο κ. Γιούνκερ προκειμένου να προστατευθεί το ευρώ από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στους υποστηρικτές μπορούν να προστεθούν μεταξύ άλλων σειρά μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Παρίσι.

Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση και η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) επιμένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι ένας ESM με απεριόριστα ποσά στη διάθεσή του θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να παραβιάσει τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, οι οποίες απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί κράτη.Από την πλευρά της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή των Σοσιαλδημοκρατών, δίνεται μεν δίκιο στον κ. Γιούνκερ, ότι δηλαδή θα πρέπει να γίνει το παν για να προστατευθεί το ευρώ, δεν έγινε όμως καμία αναφορά σε μέτρα.

Τη μόνη συγκεκριμένη πρόταση καταθέτει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Ο κ. Τριτίν προτείνει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM να λειτουργεί ως τράπεζα και να παρέχει δάνεια απευθείας στα κράτη μέλη της ευρωζώνης με χαμηλό επιτόκιο.

Πηγή: skai.gr