Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και κορυφαία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξετάζουν να εξοπλίσουν το Μηχανισμό Στήριξης με απεριόριστη «δύναμη πυρός», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η πρόταση χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία, να μπορεί να λαμβάνει χωρίς όριο πιστώσεις από την ΕΚΤ.

Το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει για το Μηχανισμό Στήριξης τη μαζική αγορά ομολόγων χωρών όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Με την τεχνητή ζήτηση θα μειωθούν, τουλάχιστον θεωρητικά, τα επιτόκια που οι κυβερνήσεις προσφέρουν στους επενδυτές.Η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο και η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) απορρίπτουν την ιδέα αυτή διότι θεωρούν ότι ενισχύει τον πληθωρισμό, απειλεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και παραβιάζει ενδεχομένως τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Ακόμα και τα 700 δισ. μπορεί να εξαντληθούν…Παρά τα 700 δισ. ευρώ που θα έχει στη διάθεσή του ο ESM, δεν αποκλείεται σε κάποια χρονική στιγμή λόγω διαφόρων αναγκών το ποσό να εξαντληθεί. Για να αποφευχθεί αυτό ο ESM θα καταθέτει τα ομόλογα ως εγγύηση στην ΕΚΤ και θα λαμβάνει πιστώσεις για την ενίσχυση χωρών σε κρίση.Με τον τρόπο αυτό αναμένεται ότι θα τερματιστεί επιτέλους η συνεχιζόμενη συζήτηση για την αύξηση των πόρων του Μονίμου Μηχανισμού Στήριξης.

Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής ελπίζουν ότι και μόνο η είδηση ότι ο ESM θα μπορεί να λειτουργεί ως «τράπεζα» θα είναι αρκετή για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Απειλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο

Η πρόταση για την «πρόσβαση» του Μηχανισμού Στήριξη στα κεφάλαια της ΕΚΤ αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ διότι τόσο η συμπολίτευση Φιλελευθέρων και Χριστιανοκοινωνιστών, όσο και μεγάλη μερίδα των Χριστιανοδημοκρατών απορρίπτουν έναν ESM που θα λειτουργεί ως τράπεζα.Σε περίπτωση που η Άγκελα Μέρκελ υποχωρήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων και αποδεχθεί εν τέλει την πρόταση για ένα Μηχανισμό Στήριξης με απεριόριστη «δύναμη πυρός», αυτό θα σημάνει πιθανότατα το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Πηγή: skai.gr