Η βρετανική κυβέρνηση είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊστές και κινδυνεύει να αγνοηθεί, να απορριφθεί και εν συνεχεία να «ξεχαστεί» από τα άλλα κράτη μέλη, τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv Τσεχίας, o πρώην Επίτροπος Peter Mandelson.

«Η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει δύο πράγματα. Λειτουργεί για το βραχυπρόθεσμο και όχι το μακροπρόθεσμο συμφέρον, και δεύτερον, αντιμετωπίζει τις πολιτικές πιέσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματος και όχι στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος», είπε.

Ο Cameron «παγιδευμένος» μεταξύ ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαϊστών

Ο Mandelsonτόνισε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron «θα προτιμούσε να μην είναι παγιδευμένος μεταξύ ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαϊστών», θέλοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «να ακολουθήσει μια πραγματιστική προσέγγιση και να δει τη χώρα του να παίζει έναν πλήρη και αποτελεσματικό ρόλο στις υποθέσεις της ΕΕ».

Ωστόσο επεσήμανε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «παρεμποδίζεται» από τις εσωτερικές διαμάχες στο Συντηρητικό Κόμμα και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν η Βρετανία συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την αμφίθυμη πορεία, τότε θα δούμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη αρχικά να μας αγνοούν, μετά να μας απορρίπτουν και τέλος να μας ξεχνούν».

Είπε ότι η Βρετανία ακολουθεί μια «εκδικητική στάση που βλάπτει την ίδια» και πρόσθεσε ότι η συμμαχία της με την ευρωσκεπτικιστική Τσεχία είναι μια «σχέση που δεν οδηγεί πουθενά» ενώ δεν είναι πλέον «επωφελής ούτε για τα τσεχικά ούτε για τα βρετανικά συμφέροντα».

Μοντέλο ΕΚΤ για την Κομισιόν

O Επίτροπος Mandelson υπερασπίστηκε την πρόσφατη στήριξή του για δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι, αντίθετα με τους ευρωσκεπτικιστές, δεν θέλει άμεσα ένα δημοψήφισμα. «Θέλω να εκμεταλλευτώ την αναμόρφωση της ευρωζώνης, έτσι ώστε η Βρετανία να εξετάσει εάν θα γίνει μέρος αυτής, και να μην εγκαταλείψει εξολοκλήρου την ΕΕ», είπε.

Αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε σε ομιλία του τον Μάιο, κάνοντας έκκληση για ριζικές μεταρρυθμίσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο Mandelson είπε ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πολιτικής νομιμοποίησης της ΕΕ.

«Νομίζω ότι οι συναντήσεις 27 επιτρόπων στο πλαίσιο της Κομισιόν κάθε εβδομάδα δεν είναι βιώσιμες, και μη πρακτικές. Επομένως θα προτιμούσε μια μικρότερη σύνθεση της Κομισιόν, συνέχισε.

«Άρα εάν μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο μοντέλο, θα μπορούσε να είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- όπου έχει το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο και των 17 μελών της ευρωζώνης- νομίζω είναι ένα ενδιαφέρον μοντέλο».

Πηγή: euractiv.gr