Η ευρωζώνη θα έρθει αντιμέτωπη με οικονομική καταστροφή εάν τα οικονομικά ισχυρότερα μέλη της και η ΕΚΤ δεν δεσμευθούν να φέρουν μεγαλύτερο μερίδιο στο χρέος της ευρωζώνης, τόνισαν κορυφαίοι οικονομολόγοι καθώς και δύο σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης.

«Θεωρούμε πως… η Ευρώπη υπνοβατεί προς την καταστροφή με ανυπολόγιστες διαστάσεις… Η αίσθηση ότι η κρίση δεν τελειώνει ποτέ, με το ένα ντόμινο να πέφτει πάνω στο άλλο, πρέπει να αλλάξει», είπε στην έκθεσή του το Institute for New Economic Thinking (INET) του βετεράνου επενδυτή George Soros.

Οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο προβλήματα ξεχωριστά- να ασχοληθούν με το κόστος της κληρονομιάς ενός «αρχικά ατελούς σχεδιασμού» της ευρωζώνης καθώς και με τη διόρθωση του ίδιου του μπλοκ.

Μεταξύ των προτάσεών τους, οι οικονομολόγοι προτείνουν μια άμεση αμοιβαιότητα στο χρέος της ευρωζώνης- κάτι που αρνείται η Γερμανία- και τη δημιουργία ενός υπερεθνικού οικονομικού φύλακα με εξουσία πάνω στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Καλούν επίσης την ΕΚΤ να γίνει δανειστής έσχατης ανάγκης μακροπρόθεσμα για κράτη που επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, ή να επιτρέψουν στο μόνιμο ταμείο διάσωσης (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) να παίξει αυτό το ρόλο δίνοντάς του «τραπεζική άδεια».

Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αντιδρά και στις δύο επιλογές, παρόλο που την Τετάρτη ο Ewald Nowotny τόνισε ότι υπάρχουν επιχειρήματα για να δοθεί στην ΕΚΤ τραπεζική άδεια αυξάνοντας την ικανότητά της.

Τα σχόλια του Nowotny ενίσχυσαν τις ενδείξεις ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει πει σε μια νέα επικίνδυνη φάση, με την Ισπανία να καταλήγει σε πλήρες πακέτο διάσωσης και την Ελλάδα να φαίνεται ότι τελικά δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους των συμφωνηθέντων, με πιθανή μια έξοδό της από το ενιαίο νόμισμα.

Επείγοντα μέτρα

«Η επίλυση της τωρινής κρίσης…. Είναι μια επιλογή win-win τόσο για τις χώρες πιστωτές όσο και για τις χώρες οφειλέτες… ωστόσο η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών τους εμποδίζει να βρουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Οι 17 οικονομολόγοι που συνέταξαν την έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των Lars Feld και Peter Bofinger που είναι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, πρότειναν επείγοντα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Παράλληλα με την «μερική και προσωρινή αμοιβαιότητα του χρέους» σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ θα πρέπει να δεσμευθεί σε αγορές δημόσιου χρέους, οι χώρες με δημοσιονομικά πλεονάσματα θα πρέπει να στηρίξουν τη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη συνολικά».

Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα και εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει απώλειες μέχρι και 82δις €, ενώ η παραμονή μιας «αφερέγγυας Ελλάδας» στην ευρωζώνη θα κοστίσει στο Βερολίνο 89δις €, τόνισε το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών Ifo.

Πηγή: euractiv.gr