Πολλαπλές αναταράξεις στους κόλπους του ΔΝΤ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στους New York Times, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Εμείς στο ΔΝΤ γνωρίζαμε από την αρχή- συγκαταλέγοντας και τον εαυτό του σε όσους γνώριζαν- πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα (για την Ελλάδα) ήταν αδύνατον να εφαρμοσθεί αφού δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα”.

Οι δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά με δεδομένο ότι, όπως ειπώθηκε από πηγή του Ταμείου στον ΣΚΑΪ, “ο κ. Ρουμελιώτης στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας, όπως αυτά εγκρίθηκαν από τα Δ.Σ. του Ταμείου”.

Με έμμεσο καυστικό τρόπο σχολίασε και η εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου τις δηλώσεις Ρουμελιώτη η οποία απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά: “Αυτό που θέλω να κάνω είναι να σας παραπέμψω στις απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΔΝΤ όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα για την Ελλάδα και οι οποίες υποστήριξαν αυτό το πρόγραμμα”. Με δεδομένο ότι σε αυτές τις συνεδριάσεις συμμετείχε ο κ. Ρουμελιώτης, στέλεχος του Ταμείου σχολίαζε επ’ αυτού ότι “ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ ουδέποτε διαφοροποιήθηκε ή εξέφρασε αντίρρηση ως προς το περιεχόμενο των πολιτικών που προβλέπονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα όταν αυτό εγκρίθηκε από το Δ.Σ του ΔΝΤ. Αντιθέτως τις υποστήριξε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας”. Την ίδια ώρα σοβαρή πηγή εκτός Ταμείου μιλώντας στον ΣΚΑΪ διερωτώνταν “γιατί ο κ. Ρουμελιώτης δεν παραιτήθηκε όταν κλήθηκε να υποστηρίξει για την Ελλάδα ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα που σήμερα λέει ότι ήξερε ότι θα αποτύχει”.

ΔΝΤ: Τρία “βήματα” για να σωθεί η Ελλάδα
Την ίδια ώρα ανώτερος οικονομολόγος του ΔΝΤ μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία και να εξασφαλίσει την διάσωσή της, πρέπει τους επόμενους μήνες να συμβούν τρία πράγματα. Όπως είπε: “να τρέξει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης και ταχύτερης εφαρμογής του προγράμματος με τις όποιες αλλαγές ενδεχομένως συμφωνηθούν τον Σεπτέμβριο κατά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι (και πρωτίστως η Γερμανία) την επιμήκυνση της περιόδους επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και, τέλος, να υιοθετηθεί η αναγκαία απόφαση να αποδεχθούν οι ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας απώλεις στο ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν στην κατοχή τους”. Όπως διαφαίνεται μέχρι στιγμής τα τρία αυτά παραπάνω είναι τα βήματα που το ΔΝΤ πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα και την ευρωζώνη τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Πηγή: skai.gr