Έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αφορά την ΕΚΤ και το ελληνικό χρέος που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, φέρνει στο φως η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Στο έγγραφο αμφισβητείται η μέχρι στιγμής πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχει για να μην επωμιστεί τις ζημιές.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για μείωση του υψηλότατου κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας μπορεί να αποδειχθούν μάταιες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal, το ΔΝΤ ζητά κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους η ΕΚΤ, αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το έγγραφο καλεί την κεντρική τράπεζα να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος που κατέχει, αν και δεν το αναφέρει ρητά.

Σημειώνει επίσης ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα καταστήσει ενδεχόμενο πρόγραμμα μείωσης του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία από την Κεντρική Τράπεζα πολύ αποτελεσματικότερο.

Eρωτηθείς από την WSJ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ χαρακτήρισε τη μελέτη «ως τεχνική ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και δεν αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί στο μεταξύ η Citigroup την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τους επόμενους 12 με 18 μήνες, δίνοντας πιθανότητες περίπου 90% έναντι πιθανοτήτων 50 – 75% που έδινε προηγουμένως.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σε σχετικό τους σημείωμα, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ενιαία νομισματική ένωση θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα.

Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας

Πηγή: skai.gr