Κάτω από αυτόν τον τίτλο η Welt  του Βερολίνου επισημαίνει ότι «οι ευρωδιασώστες αναζητούν νέες πηγές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και μία ομάδα ιδιωτών πιστωτών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «συζητούνται αυτή τη στιγμή διάφορες επιλογές για το πώς θα μπορούσαν να μειωθούν οι υφιστάμενες δεσμεύσεις (της Ελλάδας). Γι’ αυτό το σκοπό ωθείται, σύμφωνα με συστάσεις πολιτικών, και η ΕΚΤ σε παραίτηση από ένα μέρος των απαιτήσεών της. Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να πληρώσει τελικά και μία ομάδα ιδιωτών πιστωτών που δεν είχε συμμετάσχει στο κούρεμα του χρέους το Μάρτιο. Αυτά τα δύο μέτρα μαζί θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα σχέδιο D για τη διάσωση της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα της Welt πλαισιώνεται από σχετικό σχόλιο, το οποίο επισημαίνει: «Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν θα καλύψουν για πολύ τις χρηματικές ανάγκες. Μπορούν να δώσουν μόνο λίγο χρόνο στη διαδικασία αντιμετώπισης της σημερινής κρίσιμης κατάστασης. Μακροπρόθεσμα όμως θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν (η Ελλάδα) έχει προοπτική εντός της νομισματικής ένωσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση της νέας κυβέρνησης, για την εκλογή της οποίας χάρηκε προ ολίγων εβδομάδων ολόκληρη η Ευρώπη. Θα πρέπει να της δοθεί μία ευκαιρία», υπογραμμίζει η Welt.

«Στην πραγματικότητα δεν έχουν πολλά να πουν…»

Στη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα εστιάζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο σχόλιό της αναφέρει ότι το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την τελευταία συνάντησή του το 2009 με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή φαντάζει ως «αιωνιότητα». «Με τον νυν πρωθυπουργό θα μιλήσει για την κατάσταση στη χώρα. Στην πραγματικότητα δεν έχουν πολλά να πουν, πέρα από την απειλή της χρεοκοπίας και την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σημαντικά μεν θέματα, αλλά όχι επαρκή». Η FAZ συνεχίζει: «Αυτή τη φορά ο κ. Μπαρόζο επιφυλάσσει ένα δώρο για τους οικοδεσπότες του. Καθιστά σαφές ότι έχει επιπλήξει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013».

Στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας Die Zeit φιγουράρουν η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπό τον τίτλο: «Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία: Οι αγαπημένες μας τουριστικές χώρες κάνουν διακοπές, αλλά οι δυνάμεις μας για παροχή περαιτέρω βοήθειας εξαντλούνται». Σε άλλο άρθρο της για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα Plan B». «Ο Γ. Στουρνάρας, ο άνθρωπος που δούλεψε σκληρά για τα επιτύχει την είσοδο της Ελλάδας στη ευρωζώνη, τώρα δεν φαίνεται να έχει εναλλακτικό πλάνο».

Χρύσα Βαχτσεβάνου, Δήμητρα Κυρανούδη, Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: skai.gr/DW