Τον Σταύρο Λαμπρινίδη διόρισε χθες (25 Ιουλίου) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως πρώτο Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη θητεία των επόμενων δύο ετών.

Ύστερα από πρόταση της βρετανίδας Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Catherine Ashton, ο πρώην έλληνας ΥΠΕΞ ανέλαβε τον ρόλο προώθησης και προβολής της πολιτικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ.

Χαρτοφύλακας «κλειδί»

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ο Σταύρος Λαμπρινίδης ορίστηκε πρώτος Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κορυφαία προτεραιότητά μου και συνιστά ασημένιο νήμα σε οτιδήποτε κάνουμε στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων», τόνισε η βρετανίδα Ύπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton.

«Με το ταλέντο και την τεράστια εμπειρία του, ο Λαμπρινίδης θα αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για εμάς […] Αυτός ο χαρτοφύλακας είναι κλειδί για την ΕΕ και εμένα προσωπικά», πρόσθεσε.

Ενιαία φωνή της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα

Στόχος του κ Λαμπρινίδη θα είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της προβολής της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχοντας την πλήρη στήριξη και σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

«Ο νέος Ειδικός Απεσταλμένος θα πρέπει να έχει μια ισχυρή, ανεξάρτητη, ευέλικτη και επαρκή εντολή», τόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη δήλωσή του.

Το χαρτοφυλάκιό του θα καλύπτει πεδία όπως η ενίσχυση της δημοκρατίας, της διεθνούς δικαιοσύνης, του ανθρωπιστικού δικαίου, την κατάργηση της θανατικής ποινής, την ελευθερία έκφρασης καθώς και ζητήματα που αφορούν στα δύο φύλα και τα παιδιά.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα πρέπει να είναι μια αξιόπιστη φωνή όσων υπόκεινται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωβουλής και συνεχίζει: Θα παρακολουθεί στενά τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της ΕΕ ενώ θα επιτηρεί παράλληλα την εφαρμογή της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους διεθνείς εταίρους […] από την εξωτερική και οικονομική πολιτική μέχρι και την συνεργασία για ανάπτυξη.

Οι ευρωβουλευτές μάλιστα ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση στο νέο πόστο, επισημαίνοντας μάλιστα και την ανάγκη να συμμετέχει στις ακροάσεις του Κοινοβουλίου και να προβαίνει σε τακτικές εκθέσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

H Barbara Lochbihler, πρόεδρος της επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωβουλής δήλωσε : «Χαιρετίζω τον διορισμό του Σταύρου Λαμπρινίδη ως πρώτου Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του εύχομαι καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα».

Ποιος είναι;

Στις 17 Ιουλίου 2011, o Σταύρος Λαμπρινίδης ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Προηγουμένως υπήρξε Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με συμμετοχή στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από το 2004, είναι ένας εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επίσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: euractiv.gr